vlaams-nedellandse-beurs

— donderdag 20 september 2018, 10:30 | 0 reacties, praat mee

Omstreden essay kost Ian Buruma hoofdredacteurschap The New York Review of Books

De Nederlandse hoofdredacteur Ian Buruma vertrekt bij het prestigueuze The New York Review of Books, waar hij pas een jaar geleden aantrad. Aanleiding is een essay dat in het tijdschrift verscheen van een dj die van seksueel wangedrag werd beschuldigd. Laatste wijziging: 20 september 2018, 10:50

In het essay kreeg dj Jian Ghomeshi de ruimte zijn situatie te beklagen, na ruim twintig beschuldigingen. Het kwam Buruma en de uitgave op stevige kritiek te staan, omdat er te weinig afstand zou zijn genomen.

Het essay bevat nu wel een inleiding, waarin The New York Review lezers uitnodigt te reageren. Het belooft daar ‘aanzienlijke ruimte’ in het volgende nummer voor te zullen reserveren.

In een interview met magazine Slate zegt Buruma dat Ghomeshi uiteindelijk nooit is veroordeeld voor het wangedrag. Buruma zegt dat rechtszaken, bijvoorbeeld na verkrachting, duidelijkheid verschaffen. “Het wordt troebeler als wordt geconcludeerd dat iemand geen wetten heeft overtreden, maar zich wel op andere manieren heeft misdragen. Hoe gaat je met die zaken om? Moeten die gevolgen eeuwig duren?”

Die begripvolle toon viel slecht. The Guardian omschreef Buruma’s toon gisteren ‘als onhandig’.

Tegenover Vrij Nederland zegt Buruma achter het besluit te publiceren blijft staan maar nu ook via sociale media is veroordeeld. In Slate zegt hij dat er op de redactie over het essay van Ghomeshi is gesproken, maar uiteindelijk unanimiteit bestond om het te publiceren.

Het is niet duidelijk of Buruma uit eigen beweging opstapt.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.