training eu starters

— donderdag 16 februari 2023, 13:02 | 0 reacties, praat mee

Ombudsman NPO ontvangt na winterstop weer klachten over Ongehoord Nederland

© ANP/Hollandse Hoogte/Peter Hilz

De Ombudsman van de NPO heeft de afgelopen twee weken weer klachten gekregen over Ongehoord Nieuws, het programma van omroep Ongehoord Nederland (ON!). De Ombudsman laat weten dat de klachten zijn doorgestuurd naar de omroep, die hier vervolgens een reactie op mag geven. Hiervoor heeft ON! zes weken de tijd. Laatste wijziging: 17 februari 2023, 08:15

De Ombudsman deed al tweemaal onderzoek naar ON!. De klagers stelden toen dat de uitzendingen aantoonbaar onjuiste informatie bevatten. De Ombudsman stelde de klagers in het gelijk en constateerde dat ON! zich niet houdt aan de Journalistieke Code van de NPO. Zij stelde dat er sprake is van “een patroon van het systematisch delen van aantoonbaar onjuiste informatie, enerzijds door presentatoren in het gesprek geïntroduceerde informatie en anderzijds door het niet doorvragen naar opmerkingen van gasten”.

De NPO legde de omroep inmiddels twee sancties op en is voornemens een derde sanctie op te leggen. ON! begon eind januari weer met uitzendingen. De aspirant-omroep van Arnold Karskens moet van de NPO voortaan elke twee maanden rapporteren hoe de aanbevelingen die de Ombudsman in haar rapport van juni deed, zijn uitgevoerd.

De NPO heeft de omroep verzocht aandacht te geven aan de verbeterpunten die ON! zelf opstelde. Zo heeft ON! vastgesteld dat evaluaties van Ongehoord Nieuws tot aanpassingen en verbeteringen moeten leiden, presentatoren training en coaching moeten krijgen en dat er een-op-eenfunctioneringsgesprekken met redacteuren en presentatoren worden gevoerd. ON! heeft op zijn website een verbeterrubriek waar feitelijke onjuistheden kunnen worden gecorrigeerd en de omroep heeft een factchecker in dienst genomen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.