— donderdag 12 december 2013, 09:10

Aanbevelingen voor betere Wob

Nadat vorige week GroenLinks en D66 een voorstel deden voor een nieuwe Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob) doet de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer nu ook aanbevelingen om langdurige, frustrerende juridische Wob-procedures te vermijden. Brenninkmeijer was door Journalisten en Wob-specialisten van de ministeries gevraagd te bemiddelen en zo bij te dragen tot betere onderlinge verhoudingen. Hij heeft een aantal rondetafelgesprekken gevoerd op zijn bureau.

Brenninkmeijer doet in totaal dertien aanbevelingen, die van toepassing op alle overheidsinstanties. Zo zegt de ombudsman dat informatie aan de Tweede Kamer en aan de media steeds gelijktijdig verstrekt moet worden.

Ministeries beoordelen op korte termijn of de informatie direct gegeven kan worden zonder het formele Wob-traject in te gaan en geven zoveel mogelijk informatie op korte termijn, ook als bepaalde informatie nadere bestudering of bewerking vraagt.

Ministeries en de media zoeken bij complicaties primair persoonlijk contact, eventueel via de telefoon, om te overleggen en werkafspraken te maken. Als bepaalde informatie onder een – al dan niet omstreden – weigeringsgrond valt maken media en Wob-coördinatoren in redelijkheid afspraken hoe deze kwestie het meest effectief in bezwaar en beroep behandeld kan worden.

In het verleden heeft Brenninkmeijer zich ook al bezig gehouden met openbaarheid van bestuur en pleit voor meer openheid.

Bekijk meer van

wob WOB WOB

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.