training eu starters

— donderdag 12 december 2013, 09:10

Aanbevelingen voor betere Wob

Nadat vorige week GroenLinks en D66 een voorstel deden voor een nieuwe Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob) doet de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer nu ook aanbevelingen om langdurige, frustrerende juridische Wob-procedures te vermijden. Brenninkmeijer was door Journalisten en Wob-specialisten van de ministeries gevraagd te bemiddelen en zo bij te dragen tot betere onderlinge verhoudingen. Hij heeft een aantal rondetafelgesprekken gevoerd op zijn bureau. Laatste wijziging: 22 april 2014, 17:50

Brenninkmeijer doet in totaal dertien aanbevelingen, die van toepassing op alle overheidsinstanties. Zo zegt de ombudsman dat informatie aan de Tweede Kamer en aan de media steeds gelijktijdig verstrekt moet worden.

Ministeries beoordelen op korte termijn of de informatie direct gegeven kan worden zonder het formele Wob-traject in te gaan en geven zoveel mogelijk informatie op korte termijn, ook als bepaalde informatie nadere bestudering of bewerking vraagt.

Ministeries en de media zoeken bij complicaties primair persoonlijk contact, eventueel via de telefoon, om te overleggen en werkafspraken te maken. Als bepaalde informatie onder een – al dan niet omstreden – weigeringsgrond valt maken media en Wob-coördinatoren in redelijkheid afspraken hoe deze kwestie het meest effectief in bezwaar en beroep behandeld kan worden.

In het verleden heeft Brenninkmeijer zich ook al bezig gehouden met openbaarheid van bestuur en pleit voor meer openheid.

Bekijk meer van

wob WOB WOB

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.