word studentlid

— dinsdag 28 maart 2023, 15:43 | 0 reacties, praat mee

OM eist 4 jaar cel voor opruiing tegen complotdenker Micha Kat

OM eist 4 jaar cel voor opruiing tegen complotdenker Micha Kat
© Nicole van den Hout

Complotdenker Micha Kat (59) hoorde dinsdag in de rechtbank in Den Haag een celstraf van vier jaar tegen zich eisen voor opruiing en bedreiging. In totaal wordt hij verdacht van zes gevallen van opruiing. Laatste wijziging: 28 maart 2023, 15:48

Kat riep volgens het Openbaar Ministerie op tot geweld tegen de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Ook zou hij hebben opgeroepen RIVM-directeur Jaap van Dissel te ontvoeren en te bedreigen. Daarnaast staat de voormalig journalist terecht voor opruiing tegen de rechtspraak en de krant AD.

Red Pill Journal
‘De verdachte heeft zijn achterban welbewust gebruikt, gebruikmakend van de pandemie. Verdachte had daarbij een leidende rol’, zei de officier van justitie over de vele afleveringen van het onlineplatform Red Pill Journal, dat Kat presenteerde. Samen met medecomplotdenkers Wouter Raatgever en Joost Knevel verspreidde Kat daar ongefundeerde verhalen over vermeende satanische pedonetwerken en rituele kindermoorden in Bodegraven.

Als gevolg van de internetuitzendingen kwamen tientallen complotdenkers naar een begraafplaats in Bodegraven om bloemen op kindergraven te leggen. ‘Het heeft geleid tot ernstige openbare ordeverstoringen in Bodegraven en bedreigingen’, aldus de officier. ‘Dagelijks werden bedreigingen geuit.’

Kat gebruikt veelvuldig termen als kindermoordenaars en kinderverkrachters, merkte de officier op. ‘Ze hebben niets met journalistiek te maken, maar appelleren aan mensen die niet deugen.’

Contactverbod met onder andere AD-journalisten
Naast de celstraf eiste het OM een contactverbod. Kat mag wat het OM betreft geen contact opnemen met de medeverdachten, de huisarts in Bodegraven, Van Dissel en een aantal AD-journalisten.

Kat werd in de zomer van 2021 opgepakt in Noord-Ierland en zit nu negentien maanden in voorarrest. Een Noord-Ierse rechter besloot eind augustus vorig jaar dat hij mocht worden overgeleverd aan Nederland.

Bekijk meer van

Micha Kat

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.