mgm nvj maart

— donderdag 28 januari 2010, 11:35 | 1 reactie, praat mee

Off the record-vriendschap

Mijn vader was door het dolle heen toen hij hoorde dat ik journalistiek wilde studeren. En onder het motto: ‘je kunt niet vroeg genoeg beginnen’, bestookte hij mij geregeld met journalistiek-ethische kwesties. Een terugkerend vraagstuk was ‘vriendschap’. Mijn vader kwam met de meest fantasierijke ethische kwesties op de proppen: ‘Stel je voor, je komt erachter dat Lara met haar minnaar al jarenlang geld sluist naar een of andere malafide organisatie. Wat doe je, neem je haar in bescherming of ga je het zo snel mogelijk publiceren?’ Mijn vriendinnetje Lara was toen dertien, zat in de brugklas en wist niet eens wat het woord ‘minnaar’ betekende. Kortom: helemaal overtuigend was de vraagstelling niet.

Laatste wijziging: 28 januari 2010, 12:37

Toch had mijn vader ergens wel gelijk. Want journalistiek en vriendschap gaan inderdaad soms moeilijk samen. In het begin merkte ik er nog niet zoveel van. Maar nu steeds meer vrienden werkzaam zijn in de journalistiek, merk ik dat we elkaar soms met enig argwaan behandelen. Zoals laatst, toen we met een groep journalistieke vrienden bij elkaar zaten: Ik ga binnenkort met mijn eindredacteur wat leuke WOB’jes uitzetten’, vertelde een goede vriend.  Ik – een enorme WOB-leek – vroeg geïnteresseerd om wat voor WOB-zaken het ging. Hij begon wat ongemakkelijk heen en weer te wiebelen op zijn stoel, nam een slok bier en zei met een serieus gezicht: ‘Ik zou het je heel graag willen vertellen maar je zult begrijpen dat dat niet de bedoeling is. Het moet echt onder de radar blijven.’

Een andere goede vriend kreeg een tijd geleden te horen dat hij voorlopig niet meer op zijn stageplek werd verwacht; het ging namelijk erg slecht met het bedrijf en er was simpelweg geen werk meer.

Toch typisch iets wat je met je vrienden bespreekt, maar hij heeft een week zijn mond gehouden, totdat er een officieel persbericht uitkwam. Waarom? Hij was bang dat zijn vrienden het zouden publiceren.

Toch blijf ik de uitspraak ‘Een echte journalist heeft geen vrienden’ zeer overtrokken vinden. Het zijn dezelfde vrienden waar je kunt uithuilen over een strenge chef, die je helpen met de eindredactie en die je tips geven over interessante verhalen. Je kunt ze best wel wat vertellen, alleen wel met dat ene belangrijke bijzinnetje: ‘Dit is echt off the record.’

.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

www.mediacontainer.nl

Bekijk meer van

Saïda Maggé

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Mathilde Sanders, 28 januari 2010, 15:58

Heel goed dat je hierover schrijft Saida!

Hoeveel groter zouden ‘scoops’ kunnen zijn als journalisten van concurrerende media zouden samenwerken en informatie zouden uitwisselen?

Veel groter, denk ik!

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.