word studentlid

— woensdag 30 maart 2016, 09:46 | 0 reacties, praat mee

Obama reikt journalistieke Toner Prize uit

Obama reikt journalistieke Toner Prize uit
Nicholas Kamm / AFP

Niemand minder dan president Obama heeft in de Verenigde Staten een prestigieuze journalistieke prijs uitgereikt, waarbij Obama een tipje van de sluier oplichtte over zijn visie op de journalistiek. The Toner Prize for Excellence in Political Reporting wordt jaarlijks uitgereikt voor de beste journalistieke politieke verslaggeving. Laatste wijziging: 30 maart 2016, 14:04

“In elk land, inclusief het onze, bestaat er een inherente spanning tussen de president en de pers. Zo hoort het ook. Ik zal het niet altijd eens zijn met alles dat jullie berichten of schrijven. Eerlijk gezegd is dat ook niet zo. Maar als ik dat wel was, zou dat een indicatie zijn dat jullie je werk niet goed doen”, stelde Obama in zijn keynote-toespraak.

Obama vertelde verder dat hij en de Russische president Poetin over een stuk uit tijdschrift The Atlantic hadden gesproken, waarin Obama’s buitenlandse beleid centraal stond. Poetin stelde dat hij het oneens was met bepaalde uitspraken die Obama daarin deed.

President Obama vertelde dat hij achter opgevoerde citaten stond en de auteur bewondert, maar de zinnen wellicht niet alle nuances weergaven. “Maar in tegenstelling tot jou, Vladimir, ik heb niet de luxe dat ik het stuk voor publicatie kan bewerken”, grapte Obama.

De Toner Prize ging dit jaar naar Alec MacGillis van uitgave ProPublica voor stukken over de invloed van de olie-industrie en andere grote bedrijven op het Amerikaanse overheidsbeleid.

Obama vertelde verder dat er met twee miljoen overheidswerknemers altijd, op elk willekeurig moment wel iets misgaat (en daarmee te berichten valt). Het valt niet te onderschatten hoe vaak een artikel aanleiding voor Obama was om contact op te nemen om te vragen wat ergens loos was. “Dus jullie helpen mij m’n werk beter te doen, en daar ben ik dankbaar voor”, aldus een vaardig veren-plantende Obama.

De prijs is vernoemd naar Robin Toner, een journaliste van de New York Times die in 2008 overleed aan kanker. De universiteit van Syracuse, waar Toner indertijd cum laude afstudeerde, stelde daarop de prijs in. De volledige Obama-speech bevat meer interessante inzichten en herinneringen, onder meer over de veranderde rol van mediaconsumptie sinds Obama het Witte Huis betrok.

UPDATE Politico vond de toespraak maar een hypocriet verhaal, gezien een onder zijn gezag ingevoerd systeem om klokkenluiders vroeg te identificeren en een recordaantal blokkades op verzoeken om informatie op de Amerikaanse wet rond openbaarheid van bestuur.

Bekijk meer van

Toner Prize Obama

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.