training eu starters

— dinsdag 18 oktober 2022, 09:05 | 0 reacties, praat mee

NVJ wil opheldering over ontbreken van persvak tijdens politieactie in Eindhoven

© Rob Engelaar/ANP

De NVJ wil opheldering van de persofficier van Oost-Brabant. Reden voor het verzoek is een volgens de vereniging het ontbreken van een persvak tijdens een politieactie aan de Heezerweg in Eindhoven afgelopen maandag. Laatste wijziging: 18 oktober 2022, 13:43

Fotojournalisten en schrijvende pers moesten achter een afzetting blijven, van waaruit niet te volgen was wat er in het afgezette gebied gebeurde, laat secretaris uitgeverijbedrijf Paul Teixeira aan Villamedia weten. Volgens hem maakte de politie wel overal foto’s en verspreidde ze deze onder de media.

“Het is de taak van de journalistiek om in een democratische samenleving verslag te doen van zaken van algemeen belang en als publieke waakhond te fungeren die onder andere als functie heeft om de overheid rekenschap af te leggen aan het publiek”, aldus Teixeira.

“Beperkingen op de vrijheid van nieuwsgaring dienen te voldoen aan het proportionaliteits- en subsidiariteitsbeginsel, ofwel de maatregel dient noodzakelijk te zijn en er dient geen alternatief te zijn. En dan nog dienen dergelijke beperkingen slechts met grote terughoudendheid te worden opgelegd.”

Volgens de NVJ is het onduidelijk waarom de pers in haar functioneren beperkt werd en waarom er niet is gekozen om de aanwezige pers onder bepaalde voorwaarden toegang te verlenen of anderszins aan de nieuwsgaring de broodnodige ruimte te geven. Zoals het persvak op een plek in te richten van waaruit zicht op de politieactie is.

De NVJ zegt verder deze situatie uiterst zorgwekkend te vinden en is van mening dat, zonder toelichting en gegronde reden, de ordemaatregel in strijd is met de persvrijheid en artikel 10 EVRM en voor een chilling effect op de functie van de pers zorgt.

De politie voerde afgelopen maandag samen met de FIOD en de Belastingdienst een groot drugsonderzoek uit. Het zwaartepunt van de actie lag in Eindhoven.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.