data als kans

— vrijdag 3 april 2020, 08:37 | 0 reacties, praat mee

NVJ vraagt hoofdredacties solidair te zijn met freelancers

© Foto: ANP / Roos Koole

In een donderdag verstuurde brief aan de hoofdredacties van Nederlandse media roept beroepsvereniging NVJ hen op solidair te zijn met freelance journalisten en fotojournalisten. “Freelancers maken in goede en slechte tijden onderdeel uit van de redactie. Daar hoort een inspanning bij om freelancers te blijven inzetten, tijdige betaling (30 dagen na levering werk) en het doorbetalen van reeds toegezegde opdrachten.”

In de brief (PDF) onderkennen algemeen secretaris Thomas Bruning en secretaris NVJ Zelfstandigen Rosa García López de paradox waar nieuwsmedia op dit moment in zitten. Vanwege de coronacrisis is de honger naar nieuws en duiding nu groot, terwijl media ook zwaar getroffen worden door een instortende advertentiemarkt.

“Uw redacties zetten nu alles op alles om lezers, kijkers en luisteraar optimaal te informeren. Dit geldt ook voor freelance (foto)journalisten. Het is daarom zaak om nu alle journalisten te steunen”, schrijven Bruning en García López. “Wij willen u in deze brief oproepen om daarbij ook aandacht te hebben voor de kwetsbare positie van de freelance (foto)journalisten, die op dit moment harde klappen opvangen in hun bedrijfsvoering.”

Onevenredig hard getroffen
Volgens Bruning en García López wordt een deel van de freelancers onevenredig hard getroffen door de coronacrisis. Ze noemen onder andere rechtbankverslaggevers en tekenaars die minder werk hebben nu rechtbanken alleen nog urgente zaken behandelen en journalisten die sport en cultuur verslaan.

“Internationaal opererende freelance (foto)journalisten zitten vast in Nederland”, schrijven Bruning en García López. “Lokale en regionale media – die hard zijn getroffen door dalende advertentie-inkomsten – nemen drastische maatregelen, waardoor opdrachten van de ene op de andere dag worden stopgezet. Middels deze brief doen we een appel op u, en met name op redacties en mediabedrijven die beschikken over voldoende middelen, om juist nu solidair te zijn met freelance (foto)journalisten.” Meer bij de NVJ

Bekijk meer van

NVJ NVJ

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.