word studentlid

— donderdag 27 mei 2021, 09:10 | 0 reacties, praat mee

NVJ pleit bij informateur voor praktisch afdwingbare billijke vergoeding voor freelancers

NVJ pleit bij informateur voor praktisch afdwingbare billijke vergoeding voor freelancers
Foto: ANP

Een nieuw kabinet zou werk moeten maken van een open overheid, oog moeten hebben voor de veiligheid van journalisten, maar bovenal voor betere tarieven voor freelancers. Dat schrijft beroepsorganisatie NVJ aan informateur Mariëtte Hamer. Laatste wijziging: 27 mei 2021, 09:32

De beroepsorganisatie schrijft onder meer: ‘Wij pleiten voor maatregelen die zorg dragen voor een gelijkwaardig speelveld: gelijke beloning voor gelijk werk. Bij de publieke omroep hebben wij dit minimum weten af te spreken middels een fair practice code. Bij de grote private mediabedrijven zijn dit soort afspraken vooralsnog onbespreekbaar. U heeft een rol om dit soort afspraken ook aan de (private) sector op te leggen. Enerzijds door kritisch te kijken naar de machtspositie van dit soort nog steeds groeiende mediabedrijven, anderzijds door afspraken zoals een billijke vergoeding voor makers en een fair practice code ook praktisch afdwingbaar te maken’.

Wat de beroepsorganisatie betreft zijn freelancers in de mediasector voor uitgevers en omroepen een verdienmodel geworden, een manier om met minder kosten dezelfde content te maken en een manier om risico’s af te schuiven op kleine zelfstandigen. En dat moet veranderen.

De NVJ pleit er verder voor om de publieke omroep, zowel lokaal, regionaal als landelijk de ruimte te geven om serieus te investeren in digitale initiatieven die los staan van de belangen van de grote techbedrijven en zorg ervoor dat continuïteit in de journalistieke programmering gewaarborgd wordt.

Daarnaast ziet de NVJ graag dat instroomprogramma’s voor jonge journalisten bij lokale en regionale titels blijvend worden ondersteund, zodat ook private mediabedrijven kunnen investeren in lokale journalistiek. ‘Uiteraard dienen private mediabedrijven dan wel te voldoen aan voorwaarden voor duurzaam opdrachtgeverschap aldus de beroepsorganisatie.

De NVJ schrijft ook dat uit onderzoek van I&O research in opdracht van Persveilig dat op 5 juni zal worden gepresenteerd, duidelijk wordt dat geweld tegen de beroepsgroep de afgelopen vier jaar aanmerkelijk is toegenomen. Binnen de beroepsgroep zijn ervaringen met geweld en intimidatie eerder regel dan uitzondering geworden. Met name de freelance beoefenaars van het vak (cameramensen, fotografen, freelancers die vanuit huis werken) worden het meest getroffen en zijn het meest kwetsbaar.

‘Daar komen dus meerdere problemen samen’, staat in de brief aan de informateur. ‘De journalistiek bestaat namelijk inmiddels voor bijna 50 procent uit freelance makers, die dus zowel financieel als op straat de hardste klappen opvangen’.

Volgens de NVJ is het essentieel dat de burger toegang heeft tot onafhankelijke journalistiek op zowel lokaal, regionaal, nationaal als internationaal niveau. En heeft de corona crisis de behoefte bij de burger voor onafhankelijk en betrouwbaar nieuws extra zichtbaar gemaakt.

‘Zonder aandacht voor het versterken van onafhankelijke journalistiek en persvrijheid zal elke belofte van een nieuw kabinet ten aanzien van meer transparantie en het vergroten van controleerbaarheid van de politieke macht ongeloofwaardig klinken’.

Meer bij de NVJ.

Bekijk meer van

PersVeilig NVJ NVJ Mariëtte Hamer

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.