basis naar compleet

— dinsdag 29 september 2015, 11:45 | 0 reacties, praat mee

NVJ klaagt over censuur azc-bijeenkomst Harderwijk

Asielzoekers komen aan in de Jaarbeurs te Utrecht | Jeroen Jumelet / ANP

Vorige week heeft de gemeente Harderwijk lokale media verzocht geen audio- en video-opnamen te maken tijdens een voorlichtingsbijeenkomst voor bewoners over de komst van een nieuw asielzoekerscentrum (azc) in de buurt. Media die dat verzoek naast zich neerlegden, werden met verwijdering gedreigd. Journalistenvereniging NVJ heeft protest aangetekend bij de gemeente. Laatste wijziging: 29 september 2015, 14:52

Volgens het gemeentebestuur is het verzoek gedaan in verband met de privacy van bewoners, maar de lokale media voelen zich ernstig beperkt door het verbod. “Op een dergelijke openbare bijeenkomst zou vrije verslaglegging, in welke vorm dan ook altijd moeten prevaleren”, schreef Harderwijker Harry Schipper van tekstbureau YRRAH aan het zogeheten Team Communicatie van Harderwijk.

Collega’s van andere lokale media sloten zich bij die conclusie aan en wezen daarnaast op de onhoudbaarheid van een dergelijk verbod in tijden van sociale media. De NVJ stuurde een protestbrief aan de burgemeester en vroeg om excuses aan de betrokken lokale media. Een volgende keer hoopt de vereniging dat “meer in lijn met de grondbeginselen van openbaar bestuur” wordt geopereerd.

Harderwijk wil in samenspraak met Centraal Orgaan Asielzoekers (COA)  en met de eigenaar van een voormalig kazerneterrein 800 opvangplekken realiseren voor een periode van 10 jaar.

Bekijk meer van

Harderwijk

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.