— donderdag 18 juni 2009, 08:54 | 12 reacties, praat mee

‘Nuance zoek bij discussie salaris NPO’

De Tweede Kamer slaat door als presentatoren van de omroepen zich aan de Balkenendenorm van ruim 180 duizend euro moeten houden. Dat zegt KRO-voorzitter Koen Becking en medeopsteller van de beloningscode die de omroepen hebben gemaakt voor minister Plasterk. "Elke nuance is zoek. We hebben het over artiesten. Een dirigent verdient toch ook veel meer dan Balkenende?" (...) Dan haalt de Kamer de BBC erbij, waar presentatoren moeten inleveren. Maar die verdienen 2,5 miljoen pond. Bij de commerciële omroepen verdienen presentatoren makkelijk acht, negen ton. Dan kun je niet zeggen dat 240 duizend euro veel is." Meer bij de Volkskrant Laatste wijziging: 18 juni 2009, 10:55

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

12 reacties

Janneke, 18 juni 2009, 09:03

Hoe durft Koen Becking te praten over ‘artiesten’. Een dirigent is dat zeker (al hoort ook hij niet meer te verdienen dan de norm). Maar hij gaat mij toch niet vertellen dat Matthijs v. Nieuwkerk, Astrid Joosten, Jeroen Pauw artiesten zijn? Paul de Leeuw is dat wel, maar als een unieke prestatie ook een unieke beloning betekent ken ik er nog wel en paar. Niet de TK is doorgeslagen, maar de publieke omroep.

J. Kuijpers, 18 juni 2009, 09:36

Het staat tussen haakjes, maar het zegt zoveel:‘al hoort ook hij niet meer te verdienen dan de norm’. Hoeveel begrip je ook wil en kan hebben voor een norm, zo’n zin ademt een heel benepen gedachte uit.

Ernst Lissauer, 18 juni 2009, 09:39

Bij de KRO kan ik mij niet voorstellen dat er één presentator rondloopt die zoveel geld ( leden, Ster inkomsten? ) binnenbrengt dat hij/zij ruim twee Euro ton waard is. Aan de andere kant,- om hun waarde te bewijzen moeten ze eerst op de vrije markt opereren. Tot die tijd is het oplezen van de autocue overbetaald.

jan van capel, 18 juni 2009, 09:43

Wat ik niet begrijp is dat deze “artiesten” om zoveel geld durven te vragen. Dat wijst op een stuitende zelfoverschatting. En als deze bedragen ongevraagd worden aangeboden dan zijn de omroepbazen niet goed bij hun hoofd.

Florent, 18 juni 2009, 16:28

Wat een ongelooflijk onkundige discussie over dit onderwerp, zowel in de politiek als in de pers. Becking heeft gelijk alleen zijn de door hem gebruikte argumenten niet goed. En op fora als deze blaat iedereen elkaar na. Vervang ‘artiest’ door ‘talent’, dan is het beter benoemd. Talent is schaars! En de publieke omroep moet ook gewoon de markt op om talent aan zich te binden.

denhaag24, 18 juni 2009, 18:29

Welnee presentatoren (talenten) verdienen veels te weinig, zij zorgen voor de kijkcijfers, het bestaansrecht. Uiteraard moet de begroting kloppen hetgeen betekend dat juist de rest van het personeel te veel verdient of dat er te veel van het rest personeel is.

Janneke, 18 juni 2009, 22:41

@J.Kuijpers.
Benepen of niet, dat is helemaal niet de kwestie. Het gaat om gemeenschapsgeld. Mensen die zoveel willen verdienen moet in het bedrijfsleven gaan werken (lees: de commerciële omroep).

Kees Cornelder, 19 juli 2009, 13:18

Kan iemand even de reactie nr 8 vertalen in het Nederlands?

Kees Cornelder, 19 juli 2009, 13:23

Grappig en onthullend tegelijk: de KROdirecteur stelt dus open en bloot vast dat (tv)presentatoren bij de publieke omroep tot het domein van circus, kermis en andere vertier behoren en niet het domein van de serieuze informatieverstrekking.

Dus op commercieel overgaan beste KRO?

Ronald, 20 juli 2009, 11:24

Is Paul Witteman ook een artiest? Witteman is een journalist. Journalisten moeten gewoon goed hun werk doen en onderzoeken hoe het komt dat de salarissen bij een publieke omroep de afgelopen decennia tot exorbitante hoogten zijn gestegen. Maar ook een gewone presentator is geen artiest. Foortje Dessing kreeg ruim 2 ton voor een reisprogramma. Naar verluidt krijgt Rik Felderhof 6 ton voor een gezellig progamma waar in een villa twee mensen niet al te intelligente vragen worden gesteld. De voorbeelden zijn te talrijk om op te noemen, het is pure wildgroei en falen van politieke controle (Net zo als in al die andere maatschappelijke sectoren: woningbouwcorporaties, medische sector, banken, onderwijsbestuur, thuiszorg enzovoort).
Als al die grootverdieners liever bij een commerciele omroep werken en navenant willen verdienen moeten ze hetzelfde doen als heer Spijkerman en lef tonen.

Jeroen, 21 juli 2009, 10:24

Jammer dat de opinie beheerst wordt door mensen die er geen verstand van hebben. De enige zinnige reacties zijn die van Florent en Denhaag24. Al gaat die laatste in het eerste gedeelte te ver. Presentatoren verdienen genoeg (sommigen zelfs te veel). Maar met die verdomde balkenende norm vertrut ons land nog verder. Hoe moeten we in godsnaam nog de concurrentie aangaan.

Dirk, 21 juli 2009, 12:43

@Jeroen:
Je moet helemaal geen concurrentie aangaan. Het gaat hier over de publieke omroep, weet je nog? Maak gewoon goede, onderscheidende programma’s.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.