banner festival 23

— vrijdag 11 februari 2022, 09:45 | 1 reactie, praat mee

NRC verhoogt aantal freelancetarieven

© ANP / Sabine Joosten

NRC heeft het bodemtarief voor freelance journalisten die op de redactie werken met ingang van januari verhoogd. Freelancers die op uurbasis journalistieke werkzaamheden verrichten op de NRC-redactie, krijgen nu minimaal 27,50 euro per uur betaald. Voor de jaarwisseling lag dat laagste tarief nog op 25 euro. Laatste wijziging: 11 februari 2022, 16:51

Dat bevestigt adjunct-hoofdredacteur Elske Schouten aan Villamedia. Naast het nieuwe bodemtarief voor freelancers die redactiediensten draaien, voegt NRC ook enkele extra tarieven toe voor freelancers die werk op stuksbasis leveren, wat voor sommigen een verhoging betekent. Het gaat hier om illustratoren, fotografen en schrijvende journalisten.

Enkele schrijvende freelancers die tot die laatste groep behoren, melden dat hun woordprijs is verhoogd van 37 cent naar 41 cent. Eerder werd al bekend dat een groep fotografen een forse tariefstijging hebben gekregen. Voor hen ging het dagtarief met 13 procent omhoog. Het opdrachttarief steeg voor die groep met 7 procent.

Schouten benadrukt dat niet alle freelancers die nieuwe, hogere tarieven krijgen. “Een aantal van onze freelancers hebben we inderdaad een hoger tarief geboden en bij anderen gaan we dat nog doen. Voor anderen betekent het meer groeiperspectief. Dit is dus zeker geen algemene verhoging. Het gesprek over tarieven blijft een individueel gesprek.”

Begin februari werd al bekend dat ook diverse titels bij DPG Media, waaronder het Algemeen Dagblad, de Volkskrant en Trouw, hun tarieven hebben verhoogd.

Bekijk meer van

NRC Elske Schouten

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Bert van Hijfte, 11 februari 2022, 14:41

Ofwel, ondanks de verhogingen kun je beter als loodgieter werken. De ‘sociale kwestie’ in de media blijft onverminderd actueel. Wellicht wat voor een artikel?

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.