banner festival 23

— vrijdag 23 maart 2018, 16:55 | 1 reactie, praat mee

Nieuwe NRC-adjunct Elske Schouten zegt eerder ‘ja’ dan ‘nee’

ANP / Bas Czerwinski

Een beetje wennen is het nog voor Elske Schouten, adjunct-hoofdredacteur zijn bij NRC. Sinds 19 maart maakt ze onderdeel uit van de vierkoppige hoofdredactie van de krant. “De afgelopen tien jaar zat ik met mijn snufferd in het buitenland. En nu moet ik me óók met de politiek in Weesp bezighouden. En met sport en kunst. Veel van die vlakken zijn nieuw voor me.”

Als adjunct beginnen in de week van de gemeenteraadsverkiezingen én het referendum over de Wiv (Wet op inlichtingen en veiligheidsdiensten) klinkt als een recept voor chaos. Toch kwam Schouten naar eigen zeggen in een gespreid bedje. “De verkiezingsweek was al goed voorbereid. Dat geeft me gelukkig even de tijd om te wennen.”

‘Dat kan ik wel’
Schouten begon haar carrière bij NRC in 2005 op de economieredactie, waarna ze in 2008 naar Jakarta toog voor het correspondentschap Indonesië. In 2013 werd ze gevraagd als chef van de buitenlandredactie en ook haar aanschuiven in de hoofdredactie is op verzoek. “Of het me komt aanwaaien weet ik niet”, reageert ze tegenover Villamedia. “Ik heb eerder ook binnen de krant gesolliciteerd op functies, die ik dan niet heb gekregen.”

Schouten noemt gevraagd worden zitting te nemen in de leiding van de krant “een enorme eer”. Lang nadenken over de baan deed ze dan ook niet. “Als er een mooie kans zoals deze voorbij komt zeg ik eerder ‘ja’ dan ‘nee’. Ik denk altijd: ‘Dat kan ik wel’. Pas daarna kom ik erachter dat een nieuwe klus soms best wel pittig kan zijn.”

Plaats maken
De promotie naar adjunct-hoofdredacteur kwam voor Schouten op een goed moment. Bij aanvang van 2018 had ze zichzelf voorgenomen dat dit haar laatste jaar als chef buitenland zou worden. “Je moet niet eeuwig op dezelfde plek blijven zitten. Dus had ik al bedacht dat ik eind van het jaar plaats zou maken.”

Grote veranderingen wil Schouten niet meteen doorvoeren. “Dat kan ook niet. Ik kom in een hoofdredactie terecht die al bijna compleet is en kan niet alles op z’n kop gaan zetten. En dat wil ik ook niet. Al ga ik in de toekomst wel kijken waar we accenten kunnen leggen.” Welke dat zijn houdt ze nog even voor zich.

Bekijk meer van

NRC Elske Schouten Carrière

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Taco Slagter, 26 maart 2018, 16:26

Elske Schouten wens ik veel succes toe in de hoofdredactie van de NRC.  Er stond echter in die quote in de lead een storend aspect, wat mij betreft. ,,De afgelopen tien jaar zat ik met mijn snufferd in het buitenland. En nu moet ik me óók met de politiek in Weesp bezighouden’‘. Het gaat om de woorden ‘‘moet ik me óók met de politiek in Weesp bezighouden’‘. Hoe zo ‘óók’ en ‘moet’? Uit de woorden - zo is mijn uitleg - stijgt toch een licht dedain op voor regionale journalistiek. En dat ‘‘moeten’‘, beste collega, dat kunt u toch niet menen? Ja, als lid van de hoofdredactie is dat een ‘‘must’‘, maar het enthousiasme druipt met die gesuggereerde dwang er niet van af.
Als oud-correspondent Midden Oosten kwam ik ook ooit naar Nederland terug en ging op de stoel van de chef Nieuwsdienst zitten. Ja, dat was even wennen, maar ik heb me er toen vol van nieuwsgierigheid en daartoe uitgedaagd ingestort. Dat kan ik u ook raden. Dan is het pas echt leuk.
Als tip heb ik voor u het stiefkind van de landelijke dagbladjournalistiek - nieuws uit de regio’s - eens op te poetsen en daar een bruisend genre van te maken, a la NRC (goed gekozen, goed geschreven, en onweerlegbaar betrouwbaar). Niet voor niets wonnen bij de gemeenteraadverkiezingen de ‘‘lokalen’‘. Die partijen weten vaak vele malen beter dan die arrogante hoeders van de Binnenhofse kaasstolp wat er onder de mensen speelt. In de regio’s valt in allerlei opzichten dus voor de landelijke dagbladen nog veel winst te behalen. Ook voor de NRC.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.