basis naar compleet

— maandag 8 januari 2018, 08:51 | 0 reacties, praat mee

NRC-ombudsman: krant heeft geblunderd inzake Eurlings en het niet goed gerepareerd

NRC-ombudsman Sjoerd de Jong gaat in zijn rubriek in op het vraaggesprek dat NRC had met IOC-lid Camiel Eurlings over het feit dat hij zijn vriendin sloeg. Het artikel leverde Eurlings kritiek op, maar ook NRC kreeg een veeg uit de pan. Het zou een 'kritiekloos vraaggesprek' zijn en het wierp de vraag op wat NRC bezielde om het af te drukken. De Jong beschrijft wat er allemaal gebeurde. Laatste wijziging: 8 januari 2018, 13:36

Het gaat over hoe het interview tot stand kwam, dat het een voorgekookte actie bleek te zijn van Eurlings en dat er geen inhoudelijke weging meer volgde. Het stuk werd afgewerkt door de avondploeg, die er zelf een nieuwsbericht van maakte. Chefs en hoofdredactie waren niet meer aanwezig.

Eurlings belde nog met enkele wijzigingen. Die werden aangebracht, want afgesproken was dat de interviewer: sportredacteur Henk Stouwdam alles mocht vragen en Eurlings mocht het artikel nog inzien.  Aan het “handgemeen” in een citaat wilde hij toevoegen dat het “wederzijds” was geweest. De “mishandeling” in Stouwdams eigen tekst moest ook “handgemeen” worden, hij was immers niet veroordeeld.

Stouwdam stemde in, en dat had gevolgen, zegt De Jong. Omdat “handgemeen” nu zíjn tekst was geworden, dook het woord vervolgens zonder aanhalingstekens op in kop en tekst van het nieuwsbericht – en daarmee maakte de krant Eurlings’ woordkeus tot de hare. Het “wederzijds” werd toegevoegd aan het interview, maar vergeten in het bericht – dat werd een dag later door de ochtendploeg opgemerkt en gecorrigeerd.

In de dagen daarna maakte de krant het er volgens de NRC-ombudsman niet beter op. Nrc.next hield het die dag op een bescheiden stuk met reacties en een piepklein feitenkader, dat in de middagkrant geheel verdween, omdat het te cryptisch werd bevonden. Maar een uitvoeriger stuk over de feiten kwam er niet. Wél een Commentaar, op woensdag, waarin Eurlings met opgestroopte mouwen te kennen werd gegeven dat hij maar beter zijn biezen kon pakken.

In vijf dagen tijd schoot de krant dus van empathie naar veroordeling. De Jong stelt dat de krant had geblunderd én het niet goed gerepareerd. Op de redactie, waar verslagenheid en schaamte over de fall out van de zaak heersten, is nog eens onderstreept dat je zo’n interview bij voorkeur moet laten doen door, of samen met, een collega met meer distantie en kennis van het dossier. Een sportredacteur die straks de Spelen moet verslaan, zit erg dicht op ‘het wereldje’ voor zo’n confronterende klus.

Maar dan nog, de lokroep van een primeur kan altijd onkritisch maken.De ombudsman noemt het onbegrijpelijk dat ook na die euforische ochtend geen leidinggevende het stuk die avond nog stevig inhoudelijk heeft gewogen en met de auteur heeft doorgesproken. Dat is vooral een kwestie van prioriteiten. Op vrijdagavond schaatst de krant op dun ijs. Eindredacteuren hebben hun handen vol. Maar zo’n ‘exclusieve’ primeur, voor de belangrijkste krant van de week, vereist toetsing totdat een adjunct als laatste het licht uitdoet. Dat had kunnen opleveren dat op zijn minst het taalgebruik was aangepast of een feitenkader was gemaakt.  Meer bij NRC

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.