e learning nvj

— vrijdag 28 mei 2021, 09:17 | 0 reacties, praat mee

NRC laat artikelen voorlezen door spraakrobots

© Needpix

NRC-lezers kunnen met ingang van donderdag niet alleen artikelen op de website van de krant lezen, maar ook beluisteren. De krant maakt dagelijks een selectie van verhalen, die door twee spraakrobots worden voorgelezen. Voorlopig betreft het een experiment. Laatste wijziging: 28 mei 2021, 09:18

Dat schrijft de hoofdredactie in een blog. Verhalen die te beluisteren zijn, zijn vanaf donderdag voorzien van een lees-voor-luisterknop. Met die knop kunnen luisteraars er ook voor kiezen om de spraakrobots teksten sneller of juist langzamer voor te laten lezen. De te beluisteren verhalen worden ook bijeen gebracht op een pagina op de NRC-website.

De spraakrobots van NRC maken gebruik van een technologie die ‘machine learning’ heet. Dat is een vorm van kunstmatige intelligentie waarin een computer steeds beter wordt in een taak, aan de hand van data. Omdat het systeem dagelijks bijleert, zou het voorlezen van verhalen steeds beter moeten gaan.

“Zonder fouten zal het nog niet zijn”, aldus de hoofdredactie. “Daarom is dit vooralsnog een pilot van een maand, waarin elke dag drie tot vijf artikelen worden voorgelezen. Als de kwaliteit goed is en u als luisterende lezer deze extra functionaliteit waardeert, zal NRC het experiment uitbouwen en het voorlezen bij meer artikelen beschikbaar stellen.”

Bekijk meer van

NRC

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.