website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

NRC factcheckt bewering van ‘tientallen journalisten’ in dienst bij AIVD

Lars Pasveer — Geplaatst in informatie op donderdag 13 juni 2019, 09:16

Het pand van de AIVD in Zoetermeer, volgens sommigen werkgever van

Het pand van de AIVD in Zoetermeer, volgens sommigen werkgever van "tientallen journalisten" | Robin van Lonkhuijsen / ANP

Nieuws NRC heeft de bewering dat "tientallen journalisten" als informant actief zijn voor de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) tegen het licht gehouden. In Trouw werd dat getal aangehaald door journalist Roger Vleugels, die een schatting deed op basis van buitenlands onderzoek.

Vleugels haalt een Duitse parlementaire enquête aan uit 2005, waaruit bleek dat de Duitse Bundesnachrichtendienst (BND) al sinds 1993 journalisten rekruteert. Ook MI5 in Groot-Brittannië zou journalisten als informant of dekmantel gebruiken - omdat die zonder argwaan te wekken vragen kunnen stellen.

Volgens NRC is Duitsland in de jaren negentig vergelijken met Nederland nú problematisch. De BND was op zoek naar een lek (waar het in 2007 ook journalisten voor daagde, red.) waarvoor het gericht naar informanten zocht.

Het Duitse onderzoek spreekt over zes journalisten (enkel buitenlandcorrespondenten) die Vleugels omrekent naar alle journalisten actief in Duitsland en dat getal weer aanpast naar Nederlandse cijfers. “En zo kom je uit op tientallen”, aldus Vleugels tegenover NRC.

Hij erkent dat extrapoleren gevaarlijk is, maar dat er, bij gebrek aan harde cijfers, weinig anders op zit. NRC’s factcheckers stellen dat echter er voor de bewering dat er in Nederland tientallen journalisten actief zijn voor de AIVD geen bewijs is. De bewering is daarmee volgens hen ongefundeerd. Meer bij NRC

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

expertisedag 2019

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.