— donderdag 13 juni 2019, 09:16 | 0 reacties, praat mee

NRC factcheckt bewering van ‘tientallen journalisten’ in dienst bij AIVD

Het pand van de AIVD in Zoetermeer, volgens sommigen werkgever van "tientallen journalisten" | Robin van Lonkhuijsen / ANP

NRC heeft de bewering dat "tientallen journalisten" als informant actief zijn voor de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) tegen het licht gehouden. In Trouw werd dat getal aangehaald door journalist Roger Vleugels, die een schatting deed op basis van buitenlands onderzoek.

Vleugels haalt een Duitse parlementaire enquête aan uit 2005, waaruit bleek dat de Duitse Bundesnachrichtendienst (BND) al sinds 1993 journalisten rekruteert. Ook MI5 in Groot-Brittannië zou journalisten als informant of dekmantel gebruiken - omdat die zonder argwaan te wekken vragen kunnen stellen.

Volgens NRC is Duitsland in de jaren negentig vergelijken met Nederland nú problematisch. De BND was op zoek naar een lek (waar het in 2007 ook journalisten voor daagde, red.) waarvoor het gericht naar informanten zocht.

Het Duitse onderzoek spreekt over zes journalisten (enkel buitenlandcorrespondenten) die Vleugels omrekent naar alle journalisten actief in Duitsland en dat getal weer aanpast naar Nederlandse cijfers. “En zo kom je uit op tientallen”, aldus Vleugels tegenover NRC.

Hij erkent dat extrapoleren gevaarlijk is, maar dat er, bij gebrek aan harde cijfers, weinig anders op zit. NRC’s factcheckers stellen dat echter er voor de bewering dat er in Nederland tientallen journalisten actief zijn voor de AIVD geen bewijs is. De bewering is daarmee volgens hen ongefundeerd. Meer bij NRC

Bekijk meer van

Roger Vleugels AIVD

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.