training eu starters

— zaterdag 10 juni 2023, 10:08 | 0 reacties, praat mee

NRC en Dagblad van het Noorden slepen De Loep binnen

© VVOJ

De Loep 2022, prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek, gaat naar de artikelen van NRC en Dagblad van het Noorden (DVHN) over de gaswinning in Groningen en de parlementaire enquête. De producties hebben in de categorie Controlerende onderzoeksjournalistiek gewonnen. Alle winnaars van de Loep 2022 zijn vrijdag op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek bekendgemaakt. Laatste wijziging: 10 juni 2023, 10:11

De gezamenlijke producties zijn gemaakt door NRC-journalisten Wubby Luyendijk, Claudia Kammer, Mark Middel, Derk Stokman en DVHN-journalisten Lyanne Levy en Bas van Sluis.

Volgens de jury wekten de artikelen “bewondering omdat iedereen al veel weet over de gevolgen van de aardbevingen in Groningen, maar toch bij lezing van dit verhaal opnieuw woest werd. Het is een meesterlijke vertelling waarin niet één verantwoordelijke wordt gespaard.”

‘Wat ik wil zijn excuses’
Tjitske Lingsma van De Groene Amsterdammer wint de Loep in de categorie Opsporende onderzoeksjournalistiek voor haar verhaal: Seksueel misbruik door bisschop en Nobelprijswinnaar Belo. ‘Wat ik wil zijn excuses.’ De jury vindt dat het verhaal meerdere “wezenlijke kenmerken van goede onderzoeksjournalistiek” met elkaar verbindt, zoals “diepgaande kennis van de context en dus een uitgebreid netwerk van goede bronnen, volgehouden aandacht en prioritaire zorg voor slachtoffers”.

Myrthe Buitenhuis en Ruben Altena van Argos Medialogica winnen in de categorie Signalerende onderzoeksjournalistiek met hun productie Boer Burger Beeldvorming. De documentaire gaat over de beeldvorming rond en door de politieke partij BoerBurgerBeweging van Caroline van der Plas. Volgens de jury bleven de makers “scherp zonder daarbij de nuance te verliezen”. Ook tonen Buitenhuis en Altena volgens de jury een “breder probleem”, namelijk ” het misbruiken van het politieke bestel voor commerciële en persoonlijke doeleinden”.

‘Sterk van begin tot eind’
Journalisten Bijou van der Borst, Karlijn Saris, Romy van Dijk, Coen Ramaer en Janna Nieuwenhuijzen van Platform Investico en De Groene Amsterdammer krijgen de ASN Aanmoedigingsprijs voor talent onder de 30 jaar. Zij schreven het verhaal Gooien met grond: de verdozing van Nederland, over hoe er steeds meer en grotere distributiecentra worden gebouwd. De jury noemt het verhaal “sterk van begin tot eind”. Ook vindt de jury het verhaal “signalerend” omdat lezers zonder het verhaal “de omvang van de uitdijende distributiecentra nooit hadden gekend”.

Alle winnaars ontvangen een trofee en een geldbedrag van 1500 euro. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) voor de beste Nederlandse en Vlaamse onderzoeksjournalistiek.

Bekijk meer van

De Loep

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.