— woensdag 1 november 2017, 08:57 | 0 reacties, praat mee

NPR-hoofdredacteur in opspraak om seksuele intimidatie

De Amerikaanse zender National Public Radio (NPR) onderzoekt momenteel beschuldigingen van seksueel wangedrag van hun huidige hoofdredacteur Michael Oreskes. Twee vrouwen zeggen dat hij hen twintig jaar geleden - toen hij overigens niet bij NPR werkte - heeft getongzoend tijdens een informeel sollicitatiegesprek. Laatste wijziging: 17 april 2018, 16:46

Oreskes was twintig jaar terug hoofd van de politieke redactie in Washington voor de New York Times. De vrouwen hebben anoniem met de Washington Post gesproken over hun ervaringen, uit vrees voor schade aan hun huidige carrières. Zolang het onderzoek tegen Oreskes loopt, is hij door NPR op non-actief gesteld.

De vrouwen zijn naar voren gekomen vanwege de verslaggeving van NPR over de recente golf aan verhalen over wangedrag van mannen in onder meer de filmindustrie en de journalistiek. Dat de NPR met juist Oreskes aan het hoofd over dat nieuws berichtte, viel bij de vrouwen slecht.

Naast het tongzoenen had Oreskes een van de vrouwen ook gewezen op een contactadvertentie die hij voor haar had geplaatst in de Washington City Paper, omdat hij haar weer wilde zien. De vrouw vertelde aan de Washington Post dat de advertentie niet in de juiste sectie stond, maar in het onderdeel voor ‘adult services’.

De vrouwen zeggen dat de intimidatie op zo’n pril moment in hun carrière een grote impact heeft gehad. “Het verstoorde mijn zelfvertrouwen om gewoon brutaal te zijn en beter werk te zoeken. Na wat me met hem is overkomen, heb ik dat nooit echt opnieuw geprobeerd”, stelt een van hen.

De NPR-berichtgeving over onder meer filmproducent Harvey Weinstein bleek een katalysator om NPR te benaderen, hetgeen half oktober is gebeurd. “Het idee dat hij de scepter zwaait over dit type verslaggeving is zo hypocriet. Het is misselijkmakend. [..] Je moet je onttrekken aan NPR-nieuws over intimidatie”, is de eis van een van de vrouwen aan het adres van Oreskes.

NPR zelf heeft een interview met een eigen wetenschapsjournaliste, Rebecca Hersher. Zij klaagde al in 2015 over ongewenst gedrag van Oreskes, die een voortgangsgesprek zou hebben ‘gekaapt’ om haar uit te horen over hoogstpersoonlijke zaken. Hoewel Hersher dat minder ernstig vindt dan wat de andere vrouwen zeggen te hebben doorstaan, maakte het incident haar niettemin zeer ongemakkelijk. Ongemakkelijk genoeg om twee jaar terug naar personeelszaken te stappen.

Meer bij Washington Post / National Public Radio

Bekijk meer van

NPR Michael Oreskes

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.