word studentlid

— dinsdag 31 januari 2023, 16:00 | 0 reacties, praat mee

NPO wil Ongehoord Nederland derde boete opleggen

NPO wil Ongehoord Nederland derde boete opleggen

De NPO is van plan om Ongehoord Nederland (ON!) een derde financiële sanctie op te leggen. Aanleiding is het eind november verschenen tweede rapport van de Ombudsman van de NPO waarin staat dat de omroep de journalistieke code van de NPO in het tweede seizoen van het programma Ongehoord Nieuws 'stelselmatig heeft overtreden', heeft de NPO dinsdag bekendgemaakt. Laatste wijziging: 1 februari 2023, 07:19

De Ombudsman oordeelde dat de code, waaraan alle omroepen zich moeten houden, in 22 van de 23 uitzendingen van Ongehoord Nieuws is geschonden. Zo was er in veel uitzendingen sprake van ‘een patroon van het systematisch delen van aantoonbaar onjuiste informatie, enerzijds door presentatoren in het gesprek geïntroduceerde informatie en anderzijds door het niet doorvragen naar opmerkingen van gasten’.

De eerste twee sancties van respectievelijk ruim 84.000 en ruim 56.000 euro werden in juli en december opgelegd. De eerste volgde eveneens na een rapport van de Ombudsman, die destijds klagers in het gelijk stelde dat ON! in zijn programma’s aantoonbaar onjuiste informatie had verspreid. De tweede boete volgde omdat de omroep van Arnold Karskens volgens de NPO niet voldoende bereid was om samen te werken binnen het omroepbestel.

De tweede sanctie is overigens nog niet officieel. ON! is daar tegen in beroep gegaan. Een adviescommissie moet zich nu over het besluit buigen. Wanneer dat gebeurt, is nog niet bekend. ON! maakte ook bezwaar tegen de eerste boete, maar werd niet in het gelijkgesteld. Wel werd de sanctie verlaagd van 93.000 naar 84.000 euro.

De NPO heeft bij herhaalde overtredingen de mogelijkheid om een verzoek te doen aan staatssecretaris van Media Gunay Uslu om de voorlopige erkenning van ON! in te trekken. Tot nu toe deed de NPO dat nog niet.

ON! heeft twee weken de tijd om te reageren op het voornemen van de NPO om een derde sanctie op te leggen. Pas daarna zal worden besloten of die boete daadwerkelijk wordt opgelegd en wat de hoogte daarvan is. Als dat is gebeurd, gaat de raad van bestuur van de NPO zich buigen over een mogelijke stap naar Uslu.

ON: onrechtvaardig en ondemocratisch
Omroep Ongehoord Nederland vindt de voorgenomen derde financiële sanctie “onrechtvaardig” en “ondemocratisch”, schrijft het bestuur in een verklaring.

“Ongehoord Nederland interpreteert het voorgenomen besluit van een derde sanctie door het NPO-bestuur als niet constructief en als een openbaring van de intentie om omroep ON! van de buis te halen”, schrijft het ON!-bestuur in de verklaring.

“In een tijd dat tal van omroepen en de NPO zelf negatief in het nieuws komen door jarenlang grensoverschrijdend gedrag van presentatoren en leidinggevenden en een eenzijdige woke-benadering van tal van onderwerpen is het onrechtvaardig om uitgerekend één omroep voor een derde maal in korte tijd met een financiële boete te dreigen.”

Het bestuur stelt dat “het NPO-bestuur zich vooral door emoties laat leiden” omdat de tweede en de voorgenomen derde sanctie elkaar inhoudelijk overlappen. “Ongehoord Nederland voldoet anders dan andere organen binnen het publieke bestel aan de gewenste journalistieke eisen, is een loyale partner van collega-omroepen en heeft de deur altijd openstaan voor samenwerking”, aldus het bestuur.

Bekijk meer van

Ongehoord Nederland

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.