banner festival 23

— donderdag 22 december 2022, 08:57 | 0 reacties, praat mee

NPO verplicht Ongehoord Nederland tot tweemaandelijkse rapportage

Ongehoord Nederland moet voortaan elke twee maanden aan de NPO rapporteren hoe de omroep de aanbevelingen die de Ombudsman in haar rapport uit juni deed, heeft uitgevoerd. Dat begint met een rapport dat een maand voor de uitzending van het nieuwe seizoen van Ongehoord Nieuws binnen moet zijn. Dat staat in een aantal extra afspraken die met ON! zijn gemaakt, meldt de NPO. Laatste wijziging: 22 december 2022, 14:16

De uitzendingen van het programma, waar afgelopen jaar honderden klachten over binnenkwamen bij de Ombudsman van de NPO, gaan 31 januari weer van start. Omroep ON! moet dus voor 31 december aan de NPO kenbaar maken hoe de omroep de aanbevelingen van de Ombudsman heeft uitgevoerd. De Ombudsman constateerde in haar rapport dat ON! zich schuldig maakt aan het verspreiden van aantoonbaar onjuiste informatie, zonder dit te corrigeren.

Factchecker in dienst genomen
Na het eerste rapport moet ON! elke twee maanden met een tussenrapportage komen. De NPO heeft de omroep verzocht daarin aandacht te schenken aan de verbeterpunten die ON! zelf opstelde. Zo heeft de omroep vastgesteld dat evaluaties van Ongehoord Nieuws tot aanpassingen en verbeteringen moeten leiden, presentatoren training en coaching moeten krijgen en dat er een-op-een functioneringsgesprekken met redacteuren en presentatoren worden gevoerd. Ook heeft ON! op haar website een verbeterrubriek waar feitelijke onjuistheden kunnen worden gecorrigeerd en heeft de omroep een factchecker in dienst genomen.

Een woordvoerder van de NPO laat woensdag weten dat Ongehoord Nederland nog geen rapportage heeft ingeleverd. De nieuwe eisen zijn door de NPO kenbaar gemaakt aan ON! voordat de Ombudsman eind november haar tweede rapport over de omroep publiceerde. Dit rapport schreef zij na honderden klachten van kijkers over een item waarin zonder enige context internetfilmpjes werden getoond van witte mensen die door zwarte mensen in elkaar werden geslagen.

Inhoudelijke reactie in januari
De Ombudsman constateerde in haar tweede rapport dat ON! nog steeds aantoonbaar onjuiste informatie verspreidt. De Ombudsman kon geen uitspraak doen over de vraag of het item richtlijnen op het gebied van discriminatie heeft overtreden, omdat die niet in de Journalistieke Code staan die alle omroepen moeten ondertekenen. De Ombudsman heeft het College van Omroepen, waar alle ledenomroepen van de NPO in verenigd zijn, gevraagd in de code wel regels op het gebied van discriminatie op te nemen.

De NPO zal op zijn vroegst in de tweede week van januari inhoudelijk reageren op het tweede rapport van de Ombudsman. ON! heeft toestemming gekregen om weer zeventig afleveringen te maken van het programma Ongehoord Nieuws, mits de omroep zich aan de afspraken met de NPO houdt.

ON krijgt van de NPO wel eenmalig een uurtje zendtijd op NPO Radio 1, weet RadioFreak te melden. Op zondag 1 januari presenteren Peter Vlemmix en Arnold Karskens tussen 17:00 en 18:00 uur ‘Wat Brengt 2023?’ op NPO Radio 1. Het gaat om eenmalig programma.

Bekijk meer van

Ongehoord Nederland NPO

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.