— vrijdag 25 november 2022, 07:26 | 0 reacties, praat mee

NPO sluit compromis met VVD over zendtijd rond WK-wedstrijd

VVD-politicus en minister-president Mark Rutte. - © ANP / Jeroen Jumelet

De NPO en de VVD hebben afgesproken dat de liberale partij niet vlak na de WK-wedstrijd Nederland-Qatar zendtijd krijgt, maar kort daarvoor. Dat bevestigen woordvoerders van de NPO en de VVD. De grootste regeringspartij voelde zich verbolgen dat de publieke omroep haar politieke zendtijd vlak na de voetbalwedstrijd had geschrapt en dreigde zelfs met een kort geding. Maar dat is nu van tafel. Laatste wijziging: 25 november 2022, 07:30

De grootste regeringspartij vond het enorme “mazzel” dat ze zendtijd kreeg vlak na de voetbalwedstrijd tussen Nederland en Qatar komende dinsdag. Tot anderhalve week geleden, toen de VVD in een e-mail van de NPO hoorde dat de zendtijd is verplaatst naar een vroeger tijdstip, ver voor de wedstrijd.

De VVD vond dat oneerlijk. “Wij hebben anderhalf jaar geleden dit slot al toegewezen gekregen door een notaris”, aldus een woordvoerder van de partij. Het verweer van de NPO tegenover RTL Nieuws dat de wedstrijd dan misschien nog gaande is, vond de partij onterecht. De wedstrijd van Oranje begint om 16.00 uur en de zendtijd was toegewezen om iets voor 18.00 uur. De publieke omroep en de liberalen hebben nu afgesproken dat de politieke reclame om 15.45 uur uit zal worden gezonden, vlak voor de wedstrijd dus.

“Hiermee zijn ze ons goed tegemoet gekomen”, zegt de VVD-campagnemanager Benjamin van Es, die zegt dat deze afspraak in “goed overleg” is gemaakt. Hij wil niet zeggen wat zijn partij precies uit gaat zenden. “Daarvoor moet je kijken.”

Voordat de VVD tot een afspraak kwam met de NPO zei de partij zich “in het gezicht gespuugd” te voelen omdat de publieke omroep “kiest voor het grootkapitaal” dat bereid is veel te betalen voor deze fel begeerde reclamezendtijd. Daarom gaven de liberalen de publieke omroep tot vrijdag de tijd om met een oplossing te komen. Anders dreigde een rechtszaak.

Bekijk meer van

VVD NPO Benjamin van Es

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.