training eu starters

— dinsdag 22 januari 2019, 12:16 | 0 reacties, praat mee

NPO Radio 2 eind vorig jaar aan kop

De eindejaarstraditie van de Top 2000 gaf NPO Radio 2 wind in de rug | Jeroen Jumelet / ANP

NPO Radio 2 was eind vorig jaar de best beluisterde radiozender, met een luistertijdaandeel van 16,9 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Nationaal Luister Onderzoek (NLO) over de periode november/december 2018. De zender kreeg een boost door de goed beluisterde Top 2000. Laatste wijziging: 22 januari 2019, 12:20

De eerste commerciële best beluisterde radiozender is Radio 538 met 10,4 procent luistertijdaandeel, al leverde die zender een volle procent in. De top vijf wordt gecompleteerd door Sky Radio, dat een stijging zag door kerstmuziek, Radio 10 en Qmusic.

ORN Radio (waar regionale publieke omroepen van Nederland in zijn verenigd, red.) en NPO Radio 1 daalden ten opzichte van de periode ervoor. NPO Radio 3FM registreerde eveneens een lichte daling in luisteraars, ondanks dat het in december een inzamelingsactie organiseert.

Serious Request kreeg dit jaar echter een nieuwe opzet, zónder Glazen Huis met dj’s. Met ‘Lifeline’ werd dit jaar 1,3 miljoen euro opgehaald. In 2017 werd met Serious Request oude stijl nog ruim 5 miljoen euro opgehaald.

Vorig jaar juli werd voor 3FM een nieuwe zendermanager aangesteld, Sharid Alles. In een interview met 3voor12 stelde Alles dat de zender - zeker na het vertrek van diverse grote namen - in een soort identiteitscrisis was beland.

Volgens de zendermanager moet het zenderbeleid weer tot een herkenbaar imago leiden. “Alternatief, maar dan wel in de breedste zin des woords. Dus niet alleen gitaarbandjes, want zoveel wordt er niet meer gemaakt in dat opzicht. Ook alternatief op het gebied van hiphop en dance. Daarnaast moet online enorm uitgebouwd worden”, vertelde Alles vorig jaar.

De daling met 0,2 procent brengt het luistertijdaandeel van 3FM in de meetperiode november/december op 2,3 procent. Het jaar ervoor was het aandeel nog 4 procent. De NPO zegt dat het totale luistertijdaandeel van NPO Radio 1, 2, 4, 5 en NPO 3FM is gestegen van 29,2 procent in 2017 naar 29,8 procent in 2018.

De NPO is blij met de hoge cijfers voor Radio 2. “We zijn onze circa 5,8 miljoen wekelijkse luisteraars dankbaar dat ze op alle mogelijke manieren blijven afstemmen op onze zenders. Naast de FM en de kabel zijn dat steeds vaker onze apps en DAB+. Daarbij zijn we extra trots op NPO Radio 2, het afgelopen jaar de best beluisterde radiozender van Nederland”, aldus directeur Audio NPO Jurre Bosman.

Op 19 februari volgen de eerste luistercijfers over het nieuwe jaar. Meer bij Nationaal Luister Onderzoek / Radiofreak / Radio.nl

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.