— donderdag 21 december 2017, 11:29 | 0 reacties, praat mee

NPO kijkt kritischer naar vergoedingen voor gasten van programma’s

© Remko de Waal / ANP

De NPO gaat kritischer kijken naar vergoedingen die gasten en deskundigen krijgen voor hun medewerking aan programma’s. Voor deelname aan documentaires mag überhaupt niet meer betaald worden. Reden is de betaling van PowNed aan No Surrender-leden voor medewerking aan een documentairereeks Captain Henk.

Donderdag kwam er een officieel informatieverzoek aan bij PowNed waarin om opheldering wordt gevraagd over eventuele betalingen aan No Surrender-leden voor medewerking aan de documentairereeks. In de vertrouwelijke brief, in handen van De Telegraaf (betaald, via Blendle), valt te lezen dat de NPO-organisatie zich op die manier “nader [wil] verdiepen in de vraag of er sprake is van een onkostenvergoeding dan wel een honorarium”. Ook is onduidelijk of er duizend euro per aflevering of, nog erger, per draaidag werd betaald.

Donderdag publiceert de NPO zijn nieuwe code voor goed bestuur, die per 1 januari in werking treedt. Deze werd op het laatste moment aangescherpt, zo erkent de publieke omroep.

In 2015 ontstond ophef toen bleek dat sommige journalisten of tv-persoonlijkheden duizenden euro’s opstrijken voor elke keer dat ze hun mening in talkshows ventileerden. Dat mag ook onder de nieuwe regels nog steeds, zolang omroepen hier maar officieel beleid voor opstellen en de richtlijnen voor deze betalingen openbaar maken.

Bekijk meer van

PowNed NPO No Surrender

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.