— donderdag 13 juli 2023, 15:40 | 0 reacties, praat mee

NPO handhaaft tweede sanctie Ongehoord Nederland

© ANP/ Hollandse-Hoogte/ Owen O’Brien

De NPO gaat de opgelegde tweede sanctie van ruim 56.000 euro aan omroep Ongehoord Nederland (ON!) handhaven. Dat heeft de publieke omroep donderdag bekendgemaakt. De NPO legde de sanctie op omdat Ongehoord Nederland onvoldoende bereid was om samen te werken. Laatste wijziging: 13 juli 2023, 16:01

Eind mei vond een hoorzitting plaats omdat de omroep van Arnold Karskens protest had aangetekend tegen de voorgenomen sanctie van 56.000 euro.

De onafhankelijke Adviescommissie Bezwaarschriften Publieke Omroep constateert dat ON! “geregeld weinig constructief gedrag vertoont en daarbij weinig verheffend taalgebruik hanteert en dat dit niet bijdraagt aan goede verhoudingen binnen het publieke mediabestel”. De commissie adviseert daarom de sanctie door te zetten.

Omroep stapt naar rechter
De omroep meldt in hoger beroep te gaan tegen de opgelegde sanctie en naar de rechter te stappen “om zo de vrijheid van meningsuiting in Nederland tot de laatste snik te verdedigen en de oprukkende onverdraagzaamheid voor het ongehoorde geluid een halt toe te roepen”, laat de omroep weten in een reactie. ON! roept “de NPO en alle partijen” op “om juist vanwege de inhoudelijke verschillen in ideeën democratische tolerantie te tonen en ON! te accepteren”.

De eerste boete ontving ON! vorig jaar. Dat ging in eerste instantie om 93.000 euro, maar het bedrag werd verlaagd naar 84.000 euro. De boete werd met 10 procent verlaagd, omdat het om een “jonge, onervaren omroep” gaat. Er hangt ON! ook een derde boete van 132.000 euro boven het hoofd, omdat de omroep volgens de NPO onjuiste informatie in haar programma’s blijft verspreiden.

De NPO deed eind april het verzoek tot intrekking van de licentie van de aspirant-omroep, omdat ON! volgens de NPO ondanks opgelegde sancties onvoldoende uitvoering geeft “aan de bereidheid tot samenwerking binnen het publieke omroepbestel”. Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en media) heeft gezegd pas na de zomer een besluit over de toekomst van ON! te nemen.

Bekijk meer van

Ongehoord Nederland NPO

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.