NPO handhaaft tweede sanctie Ongehoord Nederland

De NPO gaat de opgelegde tweede sanctie van ruim 56.000 euro aan omroep Ongehoord Nederland (ON!) handhaven. Dat heeft de publieke omroep donderdag bekendgemaakt. De NPO legde de sanctie op omdat Ongehoord Nederland onvoldoende bereid was om samen te werken.
Eind mei vond een hoorzitting plaats omdat de omroep van Arnold Karskens protest had aangetekend tegen de voorgenomen sanctie van 56.000 euro.
De onafhankelijke Adviescommissie Bezwaarschriften Publieke Omroep constateert dat ON! “geregeld weinig constructief gedrag vertoont en daarbij weinig verheffend taalgebruik hanteert en dat dit niet bijdraagt aan goede verhoudingen binnen het publieke mediabestel”. De commissie adviseert daarom de sanctie door te zetten.
Omroep stapt naar rechter
De omroep meldt in hoger beroep te gaan tegen de opgelegde sanctie en naar de rechter te stappen “om zo de vrijheid van meningsuiting in Nederland tot de laatste snik te verdedigen en de oprukkende onverdraagzaamheid voor het ongehoorde geluid een halt toe te roepen”, laat de omroep weten in een reactie. ON! roept “de NPO en alle partijen” op “om juist vanwege de inhoudelijke verschillen in ideeën democratische tolerantie te tonen en ON! te accepteren”.
De eerste boete ontving ON! vorig jaar. Dat ging in eerste instantie om 93.000 euro, maar het bedrag werd verlaagd naar 84.000 euro. De boete werd met 10 procent verlaagd, omdat het om een “jonge, onervaren omroep” gaat. Er hangt ON! ook een derde boete van 132.000 euro boven het hoofd, omdat de omroep volgens de NPO onjuiste informatie in haar programma’s blijft verspreiden.
De NPO deed eind april het verzoek tot intrekking van de licentie van de aspirant-omroep, omdat ON! volgens de NPO ondanks opgelegde sancties onvoldoende uitvoering geeft “aan de bereidheid tot samenwerking binnen het publieke omroepbestel”. Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en media) heeft gezegd pas na de zomer een besluit over de toekomst van ON! te nemen.
Praat mee