— donderdag 2 november 2023, 13:26 | 1 reactie, praat mee

NOS vernieuwt systeem achter Teletekst en kan weer ‘jaren door’

Teletekst op een mobiele telefoon. - © Til & Wijnbergh / Hollandse Hoogte

De NOS heeft de software die gebruikt wordt om Teletekst te bewerken aanzienlijk vernieuwd. Daarmee kan de NOS 'nog jaren door' met het gebruik van Teletekst. Laatste wijziging: 2 november 2023, 13:40

Met de vernieuwing is afgescheid genomen van het Cyclone-systeem, waarmee de pagina’s van Teletekst geactualiseerd werden. De software dateert uit de jaren ‘80, meldt Tweakers. ‘Cyclone liep op de laatste benen’, zegt Gerard de Kloet, chef van de afdeling 24 Uur bij de NOS.

Vorig jaar was het bijna einde oefening geweest voor Teletekst na een Microsoft-update, die niet compatibel bleek te zijn met Teletekst. Vijf uur lang lag de dienst eruit. ‘Dan pas merk je aan de publieksreacties hoeveel mensen Teletekst gebruiken’, zegt De Kloet. Die update zorgde voor een groeiend besef dat er bij de NOS slechts een paar mensen rondliepen die het systeem konden repraren. ‘Soms werd er een beroep gedaan op mensen uit Engeland die eigenlijk al met pensioen zijn.’ Dat besef noopte tot een update van de systemen.

Door de software-update zijn nog niet alle ‘oude’ functies actief en mist op sommige pagina’s nog de ‘navigatiebalk’ onderin het scherm, waarmee gebruikers snel van de ene naar de andere pagina kunnen navigeren. De NOS laat weten dat verschillende grote en kleine bugs nog gedicht zullen worden in de komende dagen en weken. Op televisieschermen zijn de koppen wat korter geworden, dit om de uitlijning daarvan op computer- en telefoonschermen beter te maken. ‘Verder blijft alles hetzelfde’, bezweert de nieuwsomroep.

In buurlanden is Teletekst allang ter ziele gegaan, maar de NOS moet daar niet aan denken. Volgens De Kloet trekt Teletekst wekelijks zo’n 3,5 miljoen Nederlanders. Naast de NOS zijn er nog enkele regionale omroepen die hun Teletekstpagina’s nog in de lucht houden, de commerciële omroepen zijn enkele jaren geleden al gestopt met Teletekst.

Bekijk meer van

Teletekst NOS

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Ruud Voest, 3 november 2023, 11:07

Leve Teletekst ! Geen “onzin” nieuws, geen juice en geen reclame. Voor velen oubollig maar als je snel het laatste nieuws wil volgen nog altijd een prettige bron. Er zijn “tig” apps voor sportuitslagen maar ik ga nog steeds naar 601 en 801 voor het laatste sportnieuws

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.