— maandag 18 mei 2020, 08:34 | 0 reacties, praat mee

NOS stopt met uitreiken van ‘Divibokaal’, diversiteitsdatabase’ blijft

De divibokaal - © NOS

Nadat de NOS het afgelopen weekend veel kritiek over zich heen kreeg vanwege de zogeheten 'Divibokaal' en een diversiteitsdatabase, meldt hoofdredacteur NOS Nieuws Marcel Gelauff dat de zogenoemde Divibokaal niet meer wordt uitgereikt. De NOS blijft wel werken met de zogeheten 'divibase', de database waarin onder andere de etnische achtergrond en het geslacht van bronnen worden bijgehouden die geraadpleegd worden bij nieuwsontwikkelingen.

De hoofdredacteur ziet het niet als ‘raciale registratie’. Hij noemt het in het AD een ‘journalistieke registratie’. “Het gaat erom wat je ermee doet. We benaderen mensen vanuit hun expertise en kennis over het onderwerp. Dat is voor ons doorslaggevend.”

Gelauff lichtte in radioprogramma WNL op Zaterdag toe te hebben ingezien dat “er mensen zijn die dit raakt, die dit pijnlijk vinden”. Volgens hem was er geen andere keuze dan te stoppen met de prijs. “Als je constateert dat er zoveel mensen zijn die dit als fout zien, dan moet je ermee ophouden”, zei hij. Eerder verdedigde hij de prijs nog.

De Telegraaf meldt dat de NOS mogelijk de wet overtreedt door actief het geslacht en de afkomst van deskundigen te registreren in een database. Het registreren van etniciteit is in Nederland verboden tenzij er voldaan wordt aan strenge regels. Zo kan alle personen in kwestie om uitdrukkelijke toestemming worden gevraagd, of moet registratie bijvoorbeeld ’de vitale belangen van de betrokkene of van een andere natuurlijke persoon’ beschermen.

De onthulling van GeenStijl zorgde voor veel kritiek op NOS Nieuws en leidde tot Kamervragen van de VVD en PVV. Meer bij NRC

Lees ook:
Diversiteitsdatabase NOS Nieuws onder vuur (15 mei 2020)

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.