website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Niet alle NPO-programma’s achter betaalmuur

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in omroep op maandag 4 juni 2018, 09:09

Nieuws De NPO zou plannen hebben om kijkers te laten betalen voor programma's die online staan, meldt De Telegraaf. Volgens minister Arie Slob van Mediazaken kan dat niet zo maar. NOS Nieuws bericht dat de programma's van de publieke omroep die op het open net te zien zijn geweest, gewoon gratis te zien blijven via het platform NPO Start, het voormalige Uitzending Gemist.

De Telegraaf meldde zaterdag op basis van het concept-jaarplan ‘Jaarplan Video 2019’ dat er een betaalmuur komt om het krimpende budget uit Den Haag te compenseren. Naar verwachting krijgt Hilversum in 2019 zo’n 60 miljoen euro minder dan nu.

In een reactie op die berichtgeving stelt minister Arie Slob in de Volkskrant dat er eerst overleg moet plaatsvinden voor dergelijke stappen gemaakt kunnen worden. De NPO kan bijvoorbeeld niet NPO Start zonder overleg achter een betaalmuur zetten.

Een NPO-woordvoerder zei bij de NOS dat de plannen nog “volop in ontwikkeling” zijn en dat er nog niets vast ligt. Nu stelt de NPO dat “in principe” alles wat op NPO 1, 2 en 3 is uitgezonden ook in de toekomst minimaal een week gratis te bekijken is op NPO Start, zoals nu ook het geval is.

“Sommige programma’s verdwijnen daarna achter een betaalmuur. Dat is als we de rechten niet hebben”, zegt de woordvoerder. “Bij sommige programma’s hebben we echter maar het recht om het programma een week online beschikbaar te stellen. Maar het idee dat alles achter de betaalmuur verdwijnt, dat is gewoon niet waar.”

De NPO biedt overigens naast de gratis versie van NPO Start ook een betaalde versie aan, die 2,95 euro per maand kost. Bij de betaalde versie krijgen gebruikers meer programma’s, een betere videokwaliteit en geen reclame.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.