— vrijdag 4 februari 2022, 13:30 | 0 reacties, praat mee

NOS-correspondent Sjoerd den Daas tijdens liveverslag onderbroken door Chinese bewaking

© Robin van Lonkhuijsen / ANP

Sjoerd den Daas, correspondent van de NOS in China, is door een Chinese beveiliger ruw onderbroken tijdens een liveverbinding met de studio in Nederland. Hij moest daardoor zijn optreden afbreken. Het incident gebeurde vlak voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Laatste wijziging: 7 februari 2022, 08:52

Den Daas stond vlak bij het stadion in Peking waar vandaag de openingsceremonie van de Olympische Spelen plaatsvindt. Terwijl hij staat te vertellen wat China zo meteen laat zien, komt er een beveiliger op hem af en trekt hem aan zijn arm uit beeld. Den Daas stribbelt tegen en zegt iets in het Chinees tegen de beveiliger, maar het helpt niet.

“We worden hier inmiddels weggetrokken”, zegt de correspondent. “We zijn net al uit een ander gebied gezet, dus ik vrees dat we later even bij je moeten terugkomen” zegt Den Daas tegen presentator Saïda Maggé.

NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff noemt het in het AD ‘een pijnlijke illustratie’ van hoe het is gesteld met de persvrijheid in het land. “Sjoerd heeft al vaker verteld en laten zien dat het in China als journalist moeilijk is. Er is een verregaande neiging om de vrijheden in te perken, en door corona is dat misschien nog wel sterker.”

 

 

Villamedia had eerder deze maand een gesprek met Sjoerd den Daas over zijn verslaggeving bij de Olympische Spelen voor de rubriek: De maand van…

FCCC, een belangenvereniging van buitenlandcorrespondenten in China, luidde begin deze week de noodklok wat betreft werkomstandigheden voor journalisten in het land.

Bekijk meer van

Sjoerd den Daas China

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.