— woensdag 17 april 2013, 16:26

‘Browsercache schendt auteursrecht’

Britse kranten noemen surfgedrag van elke gemiddelde internetgebruiker een grootschalige inbreuk op het auteursrecht, meldt Webwereld. De kranten hebben tot aan de Britse Hoge Raad geprocedeerd met het argument dat een computer bij het lezen van een artikel in de browser standaard twee kopieën maakt: één voor weergave op het scherm en één in de browsercache, een tijdelijk geheugen dat elke webbrowser aanlegt. De Britse Hoge Raad verwijst de zaak nu door naar het Europees Hof, vanwege het belang van de zaak voor internetgebruikers in de hele EU. De kranten maakten bezwaar tegen de prakijken van een nieuwsagreggatiedienst, die fragmenten van artikelen serveert. Wie de site gebruikt, legt bewust kopieën aan van artikelen waarop auteursrecht rust, redeneren de kranten. Volgens de Hoge Raad in Engeland kan onder Europese richtlijnen eigenlijk geen bezwaar worden gemaakt tegen caching, maar is een uitspraak door het Europese Hof gewenst.

Bekijk meer van

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.