— vrijdag 4 juli 2014, 09:06

Noodtoestand Irak: media onder druk

Twee weken terug zijn in Irak nieuwe regels voor de media ingevoerd, die onder meer voorschrijven dat berichtgeving die negatief is voor de veiligheidstroepen in het land vanaf nu verboden is. De nadruk moet liggen op positieve berichtgeving over het leger, liefst met veel herhalingen gedurende de dag. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) bericht dat media die zich niet aan de nieuwe regels houden, hun licentie kunnen kwijtraken. Met het uitbreken van nieuw geweld in het land, onder meer door oprukkende rebellen, is in Irak sinds 10 juni een militaire noodtoestand van kracht. De regels, die HRW gedetailleerd naloopt, bevatten verder mogelijkheden om alle communicatie af te luisteren en een verplichting om materiaal voor het wordt gedrukt of uitgezonden eerst ter goedkeuring voor te leggen. HRW stelt dat het van die laatste regel geen bewijs heeft kunnen vinden dat die verplichting ook wordt afgedwongen. Desondanks hebben de regels een verkillend effect op de mediavrijheid binnen Irak, stelt HRW.

Bekijk meer van

Irak Human Rights Watch

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.