word studentlid

— dinsdag 6 september 2022, 14:17 | 0 reacties, praat mee

Nominaties Nationale Prijs voor de Onderwijsjournalistiek 2022 bekend

Nominaties Nationale Prijs voor de Onderwijsjournalistiek 2022 bekend
ANP

De organisatie achter de Nationale Prijs voor de Onderwijsjournalistiek heeft uit ruim 25 inzendingen voor de editie van 2022 zes inzendingen genomineerd. Op 30 september wordt de definitieve winnaar bekend gemaakt in het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht. Laatste wijziging: 6 september 2022, 14:19

Genomineerd zijn:

Kansenongelijkheid in het onderwijs - Kaya Bouma, Fleur Damen, Nadia Ezzeroili, Serena Frijters, Joris Tieleman, De Volkskrant. “Een serie artikelen waarin het vraagstuk van kansenongelijkheid wordt onderzocht. De maatschappelijke context en verschillende perspectieven zijn helder verwoord, de unieke dataverzameling en -visualisatie zijn van hoog niveau.”

De sluipende privatisering van het Nederlandse onderwijs - Michelle Salomons, Emiel Woutersen & Thomas Muntz. Investico, De Groene Amsterdammer & Trouw. “Onderzoeksjournalistiek die het businessmodel blootlegt achter het vaak beleden Leven Lang Leren. De onderwijsondernemers verkopen cursussen en begeleiding als legoblokjes op een markt waar economische wetten van kosten en concurrentie de grenzen van kwaliteit bepalen.”

Winnaars en verliezers? - Johannes Visser, De Correspondent. “De reeks artikelen vertelt op een bijzondere manier wat onderwijs met mensen doet. Filosofische en sociologische inzichten worden stijlvol verbonden met anekdotes en empirische observaties. Het einde van het liedje is dat de sociale pikorde tussen de gymnasiast, atheneum-klant en vmbo’er in stand wordt gehouden en doorgegeven.”

De kinderen van de Witte Vlinder - Patricia Veldhuis, NRC. “De verslaggeefster liep ruim een half jaar mee in groep acht van basisschool De Witte Vlinder in een achterstandswijk in Arnhem. In een reeks zeer fraai geschreven artikelen en een podcast komen alle facetten van kansenongelijkheid voorbij. Op persoonlijk en systemisch niveau, van eindmusical tot inspectiebezoek.”

Reconstructie: hoe de miljarden voor onderwijs tot stand kwamen - Patricia Veldhuis en Kees Versteegh, NRC. “Miljarden trok het kabinet uit om het onderwijs door de corona-pandemie heen te helpen. Een beroep op de wet openbaarheid bestuur leverde honderden nota’s, appjes en mails op. Maar vooral een ontluisterend beeld. Onder grote politieke druk en zonder dat duidelijk was hoe groot de leervertragingen waren, vochten ministeries hun bitter gevecht uit over planning en besteding van het geld. En over hun imago.”

Dossier Scholen voor Persoonlijk Onderwijs - Arno Kersten. Het Onderwijsblad. “In drie jaar tijd publiceerde Arno Kersten 22 artikelen over de oprichter/bestuurder van Scholen voor Persoonlijk Onderwijs. De serie leidt van ondoorzichtige financiële constructies, wanbeheer en gebrek aan medezeggenschap uiteindelijk naar gewoon slecht onderwijs.”

De uitreiking in het Nationaal Onderwijsmuseum wordt voorafgegaan door het debat ‘Zeg dat nu maar niet…’, over het huidige gepolariseerde politieke klimaat en hoe onderwijzers en journalisten hierin te werk gaan. Betrappen zij zichzelf wel eens op zelfcensuur, bijvoorbeeld en hoe gaan ze daarmee om? Ook wordt besproken wat de oplossingen voor dit probleem zouden kunnen zijn.

De toegang is gratis; aanmelden via aanmelden@onderwijsjournalistiek.nl

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.