— donderdag 29 juli 2021, 08:28 | 0 reacties, praat mee

Nigeriaans verbod op Twitter heeft stevige impact op landelijke journalistiek

Jonge Nigerianen eisen het vertrek van president Buhari tijdens een demonstratie in de hoofdstad Abuja, afgelopen juni | AFP

Afgelopen juni verwijderde Twitter een bericht van de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari, waarin de leider in omfloerste bewoordingen met geweld dreigde tegen demonstranten die meer autonomie willen in de regio Biafra. Buhari eiste een verbod op Twitter in Nigeria en stelde straffen in het vooruitzicht voor media en journalisten die de dienst blijven gebruiken.

De dreigementen hebben gewerkt, blijkt uit een analyse van persvrijheidsorganisatie CPJ. De meeste Twitter-accounts van Nigeriaanse media en journalisten zijn stilgevallen. Sommige organisaties en journalisten zijn nog wel actief, maar zijn bezorgd voor de potentiële gevolgen - al is er nog niemand aangeklaagd onder de nieuwe regels.

CPJ probeerde de stemming te peilen bij de Nigeriaanse overheid, maar een woordvoerder voor de minister van Informatie en Cultuur was duidelijk over de ban: een verbod is permanent, een opschorting is tijdelijk.

Volgens de autoriteiten is de verwijdering van de presidentiële tweet niet de aanleiding voor het verbod op Twitter. Het bedrijf zou een faciliterende en ‘schandelijke’ rol hebben gespeeld in dagenlange en ontwrichtende demonstraties tegen politiegeweld, vorig jaar oktober, waarbij tientallen burgers en politiemensen zijn omgekomen.

Media en journalisten zitten momenteel klem tussen mogelijke strafmaatregelen en de plots opgedroogde bron voor nieuws en nieuwe ideeën. Volgens Nigeriaanse journalisten waarmee CPJ sprak is Twitter een ‘stem des volks’ en speelt de dienst een cruciale rol bij het ontzenuwen van desinformatie.

“Nigeriaanse jongeren gebruiken de app om hun mening te geven en de overheid ter verantwoording te roepen”, aldus een van hen: “Het is geestig dat deze overheid de media wil reguleren waarmee ze aan de macht zijn gekomen.” Meer bij CPJ

Bekijk meer van

Twitter Nigeria CPJ

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.