e learning nvj

— woensdag 8 oktober 2008, 09:00 | 0 reacties, praat mee

Nieuwsuur

Discussie, vernieuwing, beweging, niet meer drie keer de Volkskrant. Henk Hagoort, voorzitter van de Publieke Omroep was luid en duidelijk in het vorige nummer van De Journalist. De drie actualiteitenrubrieken mogen best wat vaker van het pluche af komen en het initiatief nemen tot vernieuwing. De reden is duidelijk: de publieke omroep is er niet voor de omroepen, maar voor de kijker. En die moet beter worden bediend.

Zijn oproep vond direct gehoor. Nova-hoofdredacteur Carel Kuyl blijkt al maanden te werken aan een Nieuwsuur op Nederland 2: een samenwerking tussen NOS, NPS en Vara. Vanaf januari elke avond tussen tien en elf uur ‘s avonds zonder reclame. Ook al roept Kuyl dat al jaren, het is geen eenmansactie; de netmanager en de directeur televisie van de Publieke Omroep steunen hem.


Maar wat doet Hagoort? Hij veegt het plan van tafel. Volgens de voorzitter van de publieke omroep is het plan onvoldragen. Onduidelijk is bijvoorbeeld wie de baas wordt van het Nieuwsuur, Hans Laroes of Carel Kuyl? Ook zou het plan indruisen tegen de Hilversumse mores: ledengebonden omroepen moeten niet samenwerken met taakgebonden omroepen. Daarom zouden Vara, NPS en NOS niet samen het Nieuwsuur moeten willen maken. Als laatste voert Hagoort aan dat een Ster-blok niet mag wijken voor een programma. Die argumenten hoefde Hagoort niet zelf te bedenken. Ze werden aangedragen door ledengebonden omroepen die het Nieuwsuur vooral als een bedreiging voor hun eigen positie zien.


De opstelling van Hagoort wekt verbazing. Het Nieuwsuur wordt zonder twijfel een kijkcijfersucces. Als er dan Hilversumse regels zijn die dat in de weg staan, moeten die regels wijken en niet het idee. Om met Kuyl te spreken: als het niet kan zo als het moet, dan moet het zoals het kan.


Door voor de ledengebonden omroepen te kiezen, bekent Hagoort (oud EO-directeur) kleur. Hij is geen voorzitter namens de kijkers, maar een voorzitter namens de omroepen. Dat is jammer. In Hilversum heeft Harm Bruins Slot, de voorganger van Hagoort, twee problemen opgelost: de bezuiniging van 100 miljoen door het Rijk is teruggedraaid en het programmeermodel heeft de kijker terugebracht. Hagoort biedt de omroepbestuurders in Hilversum de kans zich weer bezig te houden met het blokkeren van vernieuwing. Dat is wat anders dan hij twee weken geleden bepleitte.

Bekijk meer van

actualiteiten

Praat mee

nvj e-learning  artikel

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Uitgever

Marjolein Slats
Waarnemend hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Karin Bais
Sales

Sofia van Wijk
Sales

Jenny Fritschy
Sales

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.