word studentlid

— donderdag 29 februari 2024, 07:29 | 0 reacties, praat mee

Nieuwsomroepen eisen van Israël en Egypte een vrije toegang voor journalisten in Gaza

Nieuwsomroepen eisen van Israël en Egypte een vrije toegang voor journalisten in Gaza
© ANP / Abed Rahim Khatib

Verschillende internationale nieuwsomroepen, waaronder CNN, Sky News en de Britse omroep BBC, hebben Israël en Egypte woensdag in een open brief opgeroepen om voor "een vrije en onbelemmerde toegang" te zorgen voor journalisten tot de Gazastrook. Sinds het begin van de oorlog op 7 oktober is het voor buitenlandse media nagenoeg onmogelijk toegang te krijgen tot de enclave. Laatste wijziging: 29 februari 2024, 07:37

De weinige verslaggevers die wel toegang kregen, moesten dat doen onder begeleiding van het Israëlische leger. Maar “konden daar met geen enkele Palestijn praten”, staat in de brief. Noodzakelijk is snelle toegang, via zowel Israël als Egypte.

“Er is wereldwijd grote belangstelling voor de gebeurtenissen in Gaza en tot nu toe is de enige verslaggeving afkomstig van journalisten die daar al gestationeerd waren.”

Veiligheid van Palestijnse verslaggevers
Over de veiligheid van die, veelal op freelancebasis werkende Palestijnse verslaggevers, maken de briefschrijvers zich grote zorgen.

“Ze lijden onder enorme stress en doen hun werk onder extreem gevaarlijke omstandigheden. En dat terwijl ze in de tussentijd ook hun families proberen te beschermen en ze van voedsel, drinken en een veilige slaap- of schuilplaats proberen te voorzien.”

De brief werd door in totaal 55 journalisten ondertekend. Onder hen waren onder meer Midden-Oosten correspondent Jimmy Bowen van de BBC, CNN-presentatrice Christiane Amanpour en Alex Crawford van Sky News. Andere journalisten die de oproep deden werken voor de Amerikaanse nieuwszenders ABC, NBC en CBS en de Britse omroepen ITV en Channel 4.

72 journalisten gedood
Volgens de laatste cijfers van journalistenorganisatie Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) zijn in het afgelopen jaar al zeker 72 Palestijnse journalisten gedood door (raket)aanvallen van het Israëlische leger.

Het totale aantal omgekomen journalisten wereldwijd in 2023 staat volgens het CPJ op 99. De voorzitter van de organisatie omschreef de Gaza-oorlog eerder dit jaar als “dodelijkste conflict voor journalisten dat het CPJ ooit heeft gevolgd”.

Bekijk meer van

Gaza

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.