mgm nvj maart

— woensdag 2 januari 2013, 09:30 | 5 reacties, praat mee

‘Nieuws brengen geen publieke taak meer’

Het brengen van nieuws is geen publieke taak meer. Daarom moet de NOS stoppen met nieuwsvoorziening. Dat zei Jan Kees Emmer, adjunct-hoofdredacteur van De Telegraaf, in de Radio1 Nieuwjaarsreceptie (na ongeveer 12 minuten, red.). 'Iedereen kan tegenwoordig een website beginnen. Je kunt je dus afvragen of nieuws nog wel een belangrijke taak moet zijn van de publieke omroep die met belastinggeld wordt betaald', aldus Emmer. Hij kreeg bijval van Micke Ackermans, hoofdredacteur van de regionale dagbladgroep HDC Media. Ackermans vindt dat nieuws niet gratis toegankelijk moet zijn. "De publieke omroep houdt in stand dat nieuws gratis blijft". Joost Oranje, hoofdredacteur van het tv-programma Nieuwsuur, vindt dat nieuws wel degelijk een kerntaak is van de publieke omroep. Laatste wijziging: 2 januari 2013, 10:30

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

5 reacties

Juul, 2 januari 2013, 14:00

De totale gekte en dus kolder heeft toegeslagen bij de “Televaag”.

Drank wellicht?

Paul Disco, 2 januari 2013, 20:02

Volgens mij zegt Jan Kees Emmer het over nieuws via sites van de PO. Maar helemaal zeker weten doe ik het niet.
De redenatie over gratis nieuws kan ik verder niet helemaal volgen, want als ik vanaf morgen zuurstof ga verkopen dan zou iedereen volgens deze logica alleen nog maar tegen betaling kunnen ademen.

Veenstran, 3 januari 2013, 00:42

Wel degelijk een publieke taak. Publieke zender oftewel “zender voor iedereen” moet toch ook nieuws bevatten! En het nieuws moet betrouwbaar zijn en gecontroleerd op feiten anders kunnen we idd net zo goed internet lezen. Betrouwbaar nieuws waarom vergeet men altijd het belang daarvan…

Hans Laroes, 3 januari 2013, 13:05

in ieder geval is de langere termijnstrategie van TMG nu duidelijk; gaat verder dan alleen een aanval op de websites. Lijkt me de verkeerde keuze in een tijd van eroderende journalistiek.
Logischer is het idee te omarmen dat publieke omroep, betaald uit de belastingen, goeie onafhankelijke journalistiek garandeert over een langere termijn - in een tijd waarin de markt die garanties al lang niet meer geeft

Wim Krop, 10 januari 2013, 10:14

Wat een levensgevaarlijke uitspraak van Emmer.

Waar de publieke omroep dient te streven naar een zo onafhankelijk mogelijke vorm van berichtgeving, stelt het fanmedium van rechts impliciet dat zij dit wel overnemen.

Niet dat een publieke omroep geen fouten en vergissingen maakt, niet dat zij soms vooringenomenheid vertonen. Niets menselijks is ook daar vreemd. Verschil is wel dat een publieke omroep is aan te spreken op de onafhankelijke positie en de journalistieke uitgangspunten van hoor- en wederhoor die daar bijhoren.

Kom daar maar eens om bij de Telegraaf of linkse pedant. Reacties die niet welkom zijn worden per definitie en zonder enige vorm van argumentatie niet geplaatst. Hoor- en wederhoor wordt principieel niet toegepast. Dit soort ‘journalistieke’ producten wordt slechts gedreven door politieke en/of commerciële motieven en dus het bedienen van doelgroepen die helemaal niet willen worden geconfronteerd met andere geluiden dan de hunne (en zelfs dat doen ze niet goed gezien hun razendsnel teruglopende oplage…).

De burger is via internet al in staat zich geheel terug te trekken in de eigen biotoop. Laten we ajb een instituut overeind houden waar politieke ‘waarheden’ niet de dienst uitmaken. Een baken in de zee van partijdigheid, met maar één doel: het levend houden van dat wrakke, kwetsbare democratische systeem dat we hebben.

De rechtse praatjes van de Telegraaf en andere vooringenomen media zijn slechts acceptabel als er ergens een benchmark voor de werkelijkheid blijft bestaan: een goed functionerende publieke omroep, die ook nieuws zo neutraal mogelijk brengt.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.