website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Nieuwe hoofdredacteur voor Wall Street Journal

Lars Pasveer — Geplaatst op woensdag 6 juni 2018, 09:12

EPA

EPA

Nieuws Zakenkrant The Wall Street Journal (WSJ) heeft een nieuwe hoofdredacteur: Matt Murray vervangt Gerard Baker, die de krant de afgelopen vijf jaar leidde. Onder Baker groeide het lezerschap maar ook de onvrede onder werknemers. De krant zou te vriendelijk zijn voor president Trump. Volgens Baker is de WSJ simpelweg minder negatief dan de concurrenten.

Vorig jaar spoorde Baker tijdens een plenaire redactievergadering ontevreden collega’s aan ergens anders te gaan werken - hetgeen ook tot het vertrek van veel journalisten leidde, meldt de New York Times. Drie van hen haalden Pulitzer Prizes binnen voor hun nieuwe werkgever The Washington Post.

Dat Bakers managementstijl in de openbaarheid kwam is volgens de New York Times tekenend voor de onvrede: er lekten daarnaast e-mails uit waarin Baker de redactie er van langs gaf over de wijze waarop een Trump-rally was verslagen. Ook het transcript van een bezoek aan het Witte Huis lekte uit.

Desondanks heeft de WSJ op cruciale momenten kritisch bericht: onder meer over zwijggeld dat aan vrouwen is betaald waarmee Trump het bed heeft gedeeld. Ook is de krant niet mild over Trumps persoonlijke advocaat Michael Cohen, die vaak als tussenpersoon fungeerde voor twijfelachtige transacties voor zijn cliënt.

Bakers opvolger Murray zal nu vooral het moraalprobleem moeten aanpakken, stelt de New York Times.

Baker stelt dat “vereerd te zijn de teugels van dit eerbiedwaardige instituut aan Matt Murray te overhandigen - een journalist van enorme klasse, een betrouwbare vriend en collega.” Baker vertrekt niet bij de krant, maar zal een rol als vaste columnist op zich nemen.

In een persbericht schrijft WSJ-eigenaar Newscorp dat Murray officieel op 11 juni zal beginnen.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.