— donderdag 9 juli 2020, 08:46 | 0 reacties, praat mee

Nieuwe 4K videostandaard halveert vereist dataverkeer

Seoul, maart 2020. Een stelletje kijkt een film in de auto, nadat reguliere bioscopen vanwege corona zijn gesloten.

Het Duitse Fraunhofer-instituut heeft een nieuwe video-codering onthuld, dat belooft de benodigde bandbreedte voor 4K-video te halveren. Versatile Video Coding (VVC) H.266 volgt - één keer raden - H.265 op, dat zelf de benodigde bandbreedte ten opzichte van de voorganger halveerde. Laatste wijziging: 15 juli 2020, 14:19

Het Fraunhofer Heinrich Hertz Institute bracht ons indertijd ook het mp3-formaat. Diverse grote technologiebedrijven (waaronder Apple, Microsoft en Intel) hebben aan de nieuwe standaard meegewerkt.

De ontwikkelaars verwijzen naar het enorme aandeel dat videostreaming in het wereldwijde internetverkeer heeft: goed 80 procent van al het verkeer is video-gerelateerd. Met de nieuwe standaard of codec kunnen ook mensen met minder snelle internetverbindingen storingsvrij 4K-inhoud streamen.

Het kijken van 4K-inhoud wordt dankzij de codec ook interessanter over het mobiele telefoonnetwerk, zeggen de makers. Nu de uitrol van 5G op stoom komt, wordt dat een serieus alternatief. Een film in ultra-HD van 90 minuten met H.265 betekent nu nog 10 gigabyte aan dataverkeer - dat wordt met de opvolger gehalveerd.

Nu moeten aanbieders nog databundels introduceren die deze nieuwe realiteit weerspiegelen.

Volgens Fraunhofer is de codec ook geschikt voor 8K, zodra dat meer gangbaar wordt. Het zal nog even duren voor apparatuur als tablets, telefoons, desktopkastjes en afspeelsoftware met H.266 overweg kan. Het opnemen van video met deze codec scheelt ook flink wat opslagruimte - een ander voordeel. Meer bij Fraunhofer Heinrich Hertz Institut [Duitstalig persbericht]

Bekijk meer van

Fraunhofer

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.