— donderdag 10 april 2014, 14:29

‘Niet-journalist als hoofdredacteur kan’

“Journalistiek Nederland zou eerder verbaasd moeten zijn als er bij De Twentsche Courant Tubantia een klassiek journalist zou zijn benoemd tot hoofdredacteur.” Dat zegt Ger Dijkstra, interim-hoofdredacteur van het regionale dagblad, over de aanstelling van Martha Riemsma. Riemsma werkt als communicatiemanager en consultant en profileert zichzelf niet als journalist. Toch wordt ze volgende maand hoofdredacteur van Tubantia. Bij Wegener, de uitgeverij van Tubantia, is ze op het moment lid van het Innovatieteam. De benoeming is een indirect gevolg van de overgang naar een ‘hoofdredacteur 2.0’ bij de dagbladen van Wegener, waarover Villamedia in januari schreef (gratis voor leden/abonnees). “Bij de Wegenerkranten is er geen uitgever meer op locatie”, legt Dijkstra uit. “Uitgeverstaken worden verdeeld tussen de commercieel-directeur en de hoofdredacteur, die ook marketing in het pakket krijgt. Al deze ontwikkelingen vereisen andere vaardigheden en competenties van een hoofdredacteur dan 30 jaar geleden.”

Riemsma is dertien jaar werkzaam bij Wegener, in verschillende functies. Zo werkte ze mee aan een aantal vernieuwingsprojecten, was ze manager multimedia en startte ze als trainee bij de Haagsche Courant. Het had niet veel gescheeld of ze was toch journalist geworden: “Toen ik dertien jaar geleden begon bij Wegener, leek het hoofdredacteurschap me al de mooiste rol die je kan hebben bij een krant. Ik zou dan ook starten als leerling-journalist bij De Stentor, maar koos toch voor een bredere oriëntatie op media via het traineeship van Wegener. Dat het nu toch zover is, vind ik heel bijzonder.”

Dijkstra, die na Riemsma aantreden weer aan de slag gaat als adjunct-hoofdredacteur, heeft op de redactie weinig onvrede gehoord over de keuze. “Natuurlijk zijn er in de plenaire redactievergadering vragen gesteld over haar gebrek aan journalistieke ervaring. Maar uiteindelijk heeft de vergadering nagenoeg unaniem ingestemd met de voordracht.”

Zelf ziet hij ook geen bezwaren: “Ze is een echte nieuwsjunk, leest dagelijks drie kranten, heeft een duidelijke visie op het medialandschap en weet heel goed dat journalistieke onafhankelijkheid de basis is voor een succesvolle krant.”

Rob Wissink, redacteur bij Tubantia en secretaris van de redactieraad, zat met twee anderen van de redactieraad in de sollicitatiecommissie, samen met leden van de directie. “Riemsma voldeed het best aan het profiel dat bij de functie hoorde. Bovendien kenden we haar al door alle functies die ze binnen Wegener heeft vervuld, dus was het geen lastige keuze. Natuurlijk hebben we als redactie wel kritische vragen gesteld, maar daar ben je journalist voor.”

Riemsma heeft haar agenda in grote lijnen al bepaald: “Er is veel journalistieke kwaliteit bij de krant, dus ik kan me voluit richten op de transitie van krantenbedrijf naar mediabedrijf.” Daarbij zal ze putten uit haar ervaringen bij Wegener en als zelfstandig ondernemer: “De afgelopen jaren is het zoeken naar nieuwe modellen om met nieuws relevant te zijn in een gemeenschap de rode draad geweest van mijn werk. In Twente kan Tubantia die rol bij uitstek spelen.”

Bekijk meer van

Wegener

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.