banner anp

— woensdag 28 oktober 2020, 15:22 | 0 reacties, praat mee

Nicaragua stelt verspreiden nepnieuws strafbaar

Het parlement van Nicaragua - © STR / AFP

De regering van Nicaragua heeft dinsdag een nieuwe wet aangenomen waarmee publicaties op sociale media en in het nieuws gereguleerd kunnen worden. De nieuwe wet moet nog goedgekeurd worden door de Nicaraguaanse president Daniel Ortega.

Dat meldt Reuters. De wet maakt het mogelijk tot vier jaar gevangenisstraf op te leggen aan het publiceren van nieuws dat door de overheid wordt gezien als desinformatie. Wie informatie publiceert die de nationale veiligheid in geding brengt, kan tot acht jaar cel krijgen. 

Critici zien de wet als een poging om tegenstanders van president Daniel Ortega de mond te snoeren. Activisten en media-organisaties stellen dat de wet journalistiek zal criminaliseren. Voorstanders van de wet stellen dat de vrijheid van meningsuiting niet in het geding is, omdat deze gewaarborgd is in de Nicaraguaanse grondwet.

Bekijk meer van

Nicaragua

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.