— woensdag 18 augustus 2021, 08:44 | 0 reacties, praat mee

Nicaragua beschuldigt laatste onafhankelijke dagblad van leugens; printeditie opgeschort

La Prensa verscheen op vrijdag 13 augustus voor het laatst in print. Online ging de berichtgeving wel door.

In Nicaragua hebben de autoriteiten vorige week een inval gedaan op de redactieburelen van het onafhankelijke dagblad La Prensa. Personeel mocht daarna het gebouw niet meer in. La Prensa is het enige Nicaraguaanse dagblad dat nog in print verschijnt, maar is regelmatig doelwit van pesterijen vanuit de overheid.

Zo worden volgens La Prensa regelmatig geïmporteerde inkt en andere benodigdheden door de douane vastgehouden. Uitgever Juan Lorenzo Holmann werd op 14 augustus opgepakt, nadat hij was opgeroepen bepaalde documenten te komen ondertekenen. Hem wordt nu fraude met importbelastingen en witwassen van geld aangewreven.

De editie van 13 augustus is de laatste La Prensa die in print verscheen, nadat de Raad van Bestuur vanwege de tekorten aan inkt en papier tot een pauze besloten. Volgens pro-regeringsmedia zou La Prensa de papiertekorten hebben overdreven.

President Ortega stelt dat bij de inval drukrollen zijn aangetroffen. “Als je op deze manier liegt en de smadelijk spreekt over de Staat, dan is dat een misdrijf”, aldus Ortega. Eind vorig jaar voerde Nicaragua wetgeving in dat verspreiden van nepnieuws strafbaar stelt.

Persorganisatie CPJ roept de autoriteiten op uitgever Holmann vrij te laten en het La Prensa-personeel ongestoord hun werk te laten doen.

Bekijk meer van

Nicaragua La Prensa

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.