mgm nvj maart

— donderdag 1 juni 2017, 09:06 | 0 reacties, praat mee

New York Times schrapt ombudsman-positie

New York Times schrapt ombudsman-positie
Wikimedia

In journalistieke kringen is met verbazing gereageerd op de stap van dagblad The New York Times om de positie van ombudsman te schrappen. De krant introduceerde de functie van 'public editor' na plagiaat door sterverslaggever Jayson Blair. Laatste wijziging: 15 juni 2017, 09:35

De krant voerde daarnaast nieuwe regels in rond de omgang met anonieme bronnen. Blair plagieerde rijkelijk maar verzon ook bronnen en gebeurtenissen. Hij werd in 2003 ontslagen.

Kort nadat de Huffington Post het einde van de ombudsman-functie meldde, stuurde uitgever Arthur Sulzberger een interne memo uit, waarin hij zegt dat de krant te groot is voor één ombudsman. Hij noemt volgers op sociale media en lezers “een collectieve waakhond, meer waakzaam en krachtig dan een persoon ooit kan zijn”.

Toen de Washington Post in 2013 de positie ophief, werd ook het internet aangehaald als belangrijke controlerende factor.

Er komt dus binnen de krant geen vervanging voor Liz Spayd, die in het verleden met haar collega’s overhoop lag maar dat uitgerekend een onderdeel van haar functie noemde. Als ze eind deze week vertrekt, ze Spayd nog geen twee jaar ombudsman bij de krant geweest.

Meer bij Huffington Post / Poynter

Bekijk meer van

New York Times

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.