training eu starters

— dinsdag 19 september 2023, 14:22 | 0 reacties, praat mee

‘New York Times houdt bewust Internet Archive-bot buiten de deur’

© Marco Verch

De New York Times heeft in 2021 een wijziging aan de website doorgevoerd die de zogenoemde ia_archiver weert. Dit geautomatiseerde proces van het Internet Archive maakt kopieën voor toekomstig onderzoek. Volgens onderzoeksplatform The Intercept wil de krant pottenkijkers weren die wijzen op ongedocumenteerde correcties en wijzigingen binnen artikelen. Laatste wijziging: 20 september 2023, 09:50

Deze stealth edits (wijzigingen zonder publieke melding) kwamen meestal dankzij eerder geïndexeerde pagina’s aan het licht.

In de instructies aan externe indexeerders wordt overigens ook de GPTbot geweerd, die speurt naar tekst om het ChatGPT-taalmodel te voeden. Overigens worden deze instructies niet altijd gevolgd, aldus The Intercept. Het Internet Archive negeert die instructies sinds 2017 grotendeels en leunt op maatwerk in overleg met de (nieuws)organisatie.

Wat er wel en niet door het Internet Archive wordt geïndexeerd wisselt, maar van veel stukken is maar één kopie, zonder later herhaalbezoek. Het maakt vergelijkingen trekken tussen artikelen moeilijk, aldus The Intercept.

In augustus publiceerde de New York Times over een monsterproces tegen het Internet Archive door boekenuitgevers. In juni publiceerde het een opinie waarin werd gewaarschuwd voor het gebrek aan een deugdelijk digitaal wereldarchief.

In het Intercept-stuk worden diverse stealth-edits genoemd die de New York Times doorvoerde, onder meer in 2016, rond een profiel van toenmalig presidentskandidaat Bernie Sanders. Ook werd in 2023 - onhandig geformuleerd - doodgaan gebracht als oplossing om onder studieschuld uit te komen. De krant maakte er na kritiek van dat studieschuld niet op nabestaanden wordt verhaald. Meer bij The Intercept

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.