de tegel publieksprijs 2020

In verband met Tweede pinksterdag is Villamedia maandag 1 juni gesloten. Vacatures die vrijdag 29 mei na 15.00 uur binnenkomen worden pas dinsdag 2 juni geplaatst.

— dinsdag 31 maart 2020, 14:19 | 0 reacties, praat mee

New York start onderzoek naar privacy en veiligheid conferentieplatform Zoom

Videoconferencingsplatform Zoom is dankzij de coronacrisis in korte tijd razendpopulair geworden. De hoofdaanklager van New York gaat onderzoeken hoe het met de privacybescherming gesteld is, meldt de NOS.

Nu een groot deel van de wereld in lockdown is vergaderen redacties over Zoom, beleggen vrienden er vrijdagmiddagborrels op en worden verjaardagen en onderwijs inmiddels ook via videobijeenkomsten geregeld.

Er kwam al snel kritiek op de nogal ruime privacyverklaring en bepaalde functionaliteiten van de benodigde software, die al te vrij zou rondkijken op telefoons en computers van deelnemers. De voorzitter (‘de baas’, vermoedelijk) kan verder zien of je het vergaderscherm wel open hebt. Verder werden details van de hardware en je ip-adres opgeslagen en lekte de software gegevens naar Facebook, ook als iemand helemaal geen Facebook-account bezat. Dat werd in een latere versie verholpen.

Het registeren van ip-adressen en bepaalde hard- en softwaregegevens zijn voor de werking van de dienst niet zo uitzonderlijk. Na alle kritiek werkte Zoom afgelopen zondag de privacyverklaring bij, dat nu een stuk duidelijker is over wat het bedrijf verzamelt, opslaat en wat het zich toeëigent.

De hoofdaanklager wil van Zoom meer duidelijkheid over de snelheid waarmee het reageert op onder meer geluiden dat conferenties gekraakt kunnen worden. Het platform zou mogelijk niet berekend zijn op de explosieve groei van de afgelopen weken, meldt de NOS.

Het gemak van de software is een belangrijke reden voor de populariteit. Het is waarom we de dienst onlangs tipten. Villamedia vergadert sinds enige tijd over het open-source alternatief Jitsi Meet. Wie ook na de aanpassingen in het privacyreglement Zoom liever niet (meer) gebruikt, kan daar dus prima terecht.

UPDATE
Zoom lijkt ook slordig om te gaan met mailadressen en foto’s, waardoor vreemden simpel contact kunnen opnemen of zich kunnen voordoen als medewerker. Ook als iemand zich registreert met een adres van hun internetaanbieder, denkt Zoom dat het om een bedrijf gaat en plaatst alle gebruikers met dat adres in één companylisting.

RTL Nieuws meldt ook problemen met de app onder Windows.

Bekijk meer van

Zoom Jitsi Meet

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.