anner smart octo

— woensdag 12 september 2012, 15:08 | 1 reactie, praat mee

Link naar Playboy-foto’s niet toegestaan

Geenstijl mag niet linken naar de naaktfoto's van Britt Dekker die voor de Playboy waren gemaakt. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam in een bodemprocedure bepaald. De foto's, die bedoeld waren voor het decembernummer 2011, waren al in oktober op internet uitgelekt en GeenStijl linkte ze. Sanoma startte daarop een bodemprocedure. De rechtbank oordeelt nu dat hyperlinken niet is toegestaan en dat er inbreuk is gemaakt op de auteursrechten van Sanoma. Volgens NU.nl is dit voor het eerst dat in Nederland hyperlinken als auteursrechtinbraak wordt gezien. GeenStijl moet de links verwijderen op straffe van 50.000 euro per overtreding.

GeenStijl laat in een reactie aan ANP weten: “Deze beslissing is doodeng voor elke journalist en iedereen die een website beheert: bij elke hyperlink moet je je voortaan afvragen of je daarmee niet extra ruchtbaarheid geeft aan mogelijk inbreukmakend materiaal. Met een verkeerde afweging riskeer je kennelijk een nader te bepalen schadevergoeding en een proceskostenveroordeling van bijna 30.000 euro. We zijn het ook niet eens met de achterliggende redenering: zeggen waar een foto te vinden is, is iets anders dan de foto openbaar maken, ook als de foto daardoor makkelijker te vinden is. Zo werkt het auteursrecht volgens ons niet en anders is het dringend aan hervorming toe, want op deze manier valt het internet op den duur stil.” Meer bij NU.nl

Bekijk meer van

Praat mee

1 reactie

Paul Disco, 13 september 2012, 09:09

Ik denk dat niet ‘elke journalist en iedereen die een website beheert’ bibberend door het leven hoeft te gaan. Je kunt de redenatie van GeenStijl namelijk ook omdraaien: als je zelf content maakt is deze beter beschermd.

Het is interessant om te weten wanneer je auteursrecht, en in dit geval ook portretrecht, schendt met een hyperlink. Want hoe groot moet jouw publiek zijn en wanneer heb je een winstoogmerk? Stel dat de fansite van Britt Dekker de link als eerste had geplaatst. Was dat dan ook strafbaar? En zo niet, had GeenStijl daarna dan wel mogen publiceren, omdat dan niet zij de ‘interventie’ pleegt?
En is de volgende die linkt, stel De Telegraaf, dan ook strafbaar als het gaat om een nieuw publiek?

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.