— dinsdag 8 november 2016, 15:33 | 0 reacties, praat mee

Netanyahu opent aanval op onderzoeksjournaliste

Premier Benjamin Netanyahu | Abir Sultan / EPA

Binnen Israël is ontzet gereageerd op een persoonlijke aanval van premier Benjamin Netanyahu op onderzoeksjournaliste Ilana Dayan en de suggestie dat de 'bevooroordeelde' publieke omroep ontmanteld zou moeten worden. Dat meldt Reuters. Laatste wijziging: 9 november 2016, 08:21

Dayan wilde Netanyahu interviewen over geluiden dat zijn vrouw betrokken zou zijn bij benoemingen binnen de Israëlische regering. Er volgde een schriftelijke verklaring van het kantoor Netanyahu, waarin onder meer werd gezegd dat het “tijd wordt het masker van Ilana Dayan af te pellen en te laten zien dat ze geen professionele integriteit bezit.”

Volgens het bericht zou Dayan leider zijn van een ‘gecoördineerde aanval’ op de premier, teneinde de rechtse regering te laten vallen en zo een linkse regering aan de macht te brengen. Dayan las de schriftelijke verklaring integraal voor in haar programma.

Volgens Reuters heeft Netanyahu het inmiddels aan de stok met meerdere kranten en individuele journalisten, die van een linkse vooringenomenheid worden beschuldigd. Datzelfde zou volgens Netanyahu gelden voor de volledige - en vrij recent volledig hervormde - Israëlische publieke omroep, waar 500 mensen werken.

Volgens de regering zou de publieke omroep te duur zijn en moet de stekker eruit. David Bitan, een politieke medestander van Netanyahu, beschuldigde de publieke omroep er bovendien van te zijn ‘gekaapt’ door linkse types die Netanyahu en de huidige regering niet kunnen uitstaan.

Bitan zou bewijs daarvan op Facebook-pagina’s van journalisten die voor de publieke omroep werken hebben aangetroffen.

De Israëlische premier is tevens minister van informatie, met zeggenschap over de media binnen Israël. De conflicten en intimidaties van journalisten hebben Israël al doen dalen op ranglijsten van landen met persvrijheid. Meer bij Reuters / Engelstalige vertaling van aanklacht Netanyahu

Bekijk meer van

Israël Benjamin Netanyahu

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.