— woensdag 28 mei 2014, 15:08

Israël drukt resetknop publieke omroep

In Israël is op advies van een onderzoekscommissie besloten de publieke omroep Israel Broadcasting Authority (IBA) op te heffen en te vervangen door een andere omroep, die onder meer direct gefinancierd zal worden uit advertenties en een licentie, die op haar beurt weer uit auto-registraties wordt bekostigd. Ook krijgt de nieuwe omroep in de plannen directe overheidssteun en wordt een - volgens dagblad Haaretz 'gehate' licentiebijdrage - per 31 maart 2015 geschrapt. Minister van Communicatie Gilad Erdan en minister van Financiën Yair Lapid maakten de plannen vorige week bekend. Laatste wijziging: 28 mei 2014, 17:51

De commissie die de IBA bekeek, zou organisatorische chaos en geldverspilling hebben geconstateerd. De wijziging gaat gepaard met het ontslag van alle 1600 bestaande werknemers, waarvan slechts een kleine groep in de nieuwe organisatie zal kunnen terugkeren. De nog naamloze nieuwe omroep zal vermoedelijk rond 600 werknemers hebben.

De loonkosten, nu goed voor ongeveer de helft van het IBA-budget, moeten in de nieuwe situatie nog maar een kwart van het beoogde budget van rond 750 miljoen shekels (zo’n 158 miljoen euro) moeten uitmaken. De plannen moeten nu nog door het Israëlische parlement, de Knesset. De Israëlische journalistenbond en de Internationale Federatie van Journalisten protesteren tegen de gang van zaken.

De wijze waarop de botte bijl wordt gehanteerd doet denken aan Griekenland en Catalonië, waar de publieke omroepen vorig jaar ook onverwacht met sluiting werden geconfronteerd.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.