— vrijdag 1 maart 2019, 08:55 | 0 reacties, praat mee

Nepnieuws gooit olie op vuur conflict India en Pakistan

Foto: Reuters / Brendan McDermid

Spanningen tussen buurlanden India en Pakistan lopen hoger op door een stroom aan nepnieuws, die op sociale media wordt verspreid. Op Facebook, Twitter en WhatsApp worden onder andere foto’s gedeeld van een neergeschoten vliegtuig, nadat beide landen dinsdag claimden een toestel van het andere land uit de lucht te hebben geschoten. Het vliegtuig dat op de gedeelde foto staat is echter in 2015 al neergestort. Laatste wijziging: 1 maart 2019, 15:36

De foto werd duizenden keren gedeeld en opgepikt door diverse media in India als Pakistan, meldt NU.nl. Dat schrijft dat medewerkers van factcheckwebsite Alt News de stroom aan nepnieuws die sinds dinsdag over het incident wordt verspreid niet bij te houden is. Er verschijnen volgens oprichter Pratik Sinha meer onjuiste berichten op het internet dan er gecheckt kunnen worden.

De spanningen tussen India en Pakistan liepen half februari hoog op na een bomaanslag in de regio Kasjmir waarbij veertig Indiase militairen omkwamen. Kasjmir werd in 1947 opgedeeld in een Indiaas en Pakistaans deel. India ziet Kasjmir echter als eigen grond. Het land voerde eerder al twee oorlogen met Pakistan om het gebied.

Bekijk meer van

Pakistan India

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.