website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Oppenheimer wint rechtszaak Hiddema

Dolf Rogmans — Geplaatst in Recht op dinsdag 14 juli 2015, 11:02

Nieuws

Cartoonist Ruben Oppenheimer mag advocaat Theo Hiddema ‘louche’ noemen in een cartoon. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch bepaald. Daarmee is het eerdere vonnis van de rechtbank Maastricht vernietigd. Oppenheimer tekende voor de Maastrichtse stadskrant De Ster een cartoon waarin hij Hiddema als ‘louche’ betitelde.

De Maastrichtse rechtbank vond in kort geding dat de term ‘louche’ gepresenteerd werd als een feit waarvoor onvoldoende feitelijke onderbouwing aanwezig was.

Het gerechtshof oordeelt dat het de vrijheid van een cartoonist is dat te roepen en dat de context voldoende duidelijk was. Ook moet Hiddema tegen een stootje kunnen omdat hij zelf regelmatig deelneemt aan het publieke debat.

‘Al bovenstaande omstandigheden afwegend, komt het hof tot het oordeel dat de vrijheid van meningsuiting van [appellant] het zwaarste weegt en dat [appellant] niet onrechtmatig heeft gehandeld jegens [geïntimeerde]. Derhalve is er geen plaats voor de door [geïntimeerde] gevorderde rectificatie’, aldus het hof in de uitspraak.

Eerder reageerden collega-cartoonisten, hoofdredacteuren en journalisten al verbaasd op de uitspraak van de Limburgse rechter.

Oppenheimer werd bijgestaan door NVJ-advocaat Mira Herens.

Hij twitterde over de uitspraak:

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.