banner festival 23

— dinsdag 30 augustus 2022, 15:38 | 0 reacties, praat mee

Nederlandse journalist Boris van der Spek geïntimideerd door politie in Chili

© AFP/Claudio Reyes

De Nederlandse journalist Boris van der Spek zegt dat hij geïntimideerd wordt door de Chileense onderzoekspolitie. Volgens Van der Spek houdt de intimidatie zeer waarschijnlijk verband met een interview dat hij met de inheemse Mapuche-leider Hector Llaitul had. Laatste wijziging: 30 augustus 2022, 16:21

In het interview van Van der Spek riep Llaitul op tot geweld tegen de Chileense staat. Llaitul werd na de publicatie van het interview gearresteerd. De inheemse Mapuche-bevolking strijdt al heel lang tegen de Chileense overheid, hun inzet is een gelijkwaardige behandeling.

Volgens Van der Spek hebben Chileense media de meest opmerkelijke en provocatieve uitspraken van Llaitul uit zijn interview geïsoleerd en opgeblazen, waardoor ook de Chileense regering zich genoodzaakt voelde om commentaar te geven en actie te ondernemen.

In gesprek met het NPO Radio 1-programma Bureau Buitenland zegt Van der Spek dat de agenten na het interview onder meer bij hem thuis en bij het huis van zijn schoonfamilie hebben aangebeld. De agenten hadden een foto van de journalist bij zich en vroegen waar hij zich bevond.

De journalist, die als freelancer onder andere voor NRC en de Publieke Omroep werkt en sinds zes jaar in Chili woont, was ten tijde van het bezoek van de politie op vakantie.

Waarom de agenten hem willen spreken weet Van der Spek niet precies: “We zijn naar je op zoek, maar we kunnen je niet vertellen waarom”, legde de Chileense politie telefonisch aan hem uit. Van der Spek maakt zich verder ook geen grote zorgen en wijst op zijn recht op bronbescherming. “Ze kunnen me hooguit als getuige oproepen.”

Bekijk meer van

Chili

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.