banner festival 23

— woensdag 1 maart 2023, 13:23 | 0 reacties, praat mee

Rusland legt Wikipedia-stichting weer boete op vanwege ‘desinformatie’

Boetsja, april 2022. Een hond houdt de wacht naast het lichaam van zijn baas. Na het vertrek van Russische troepen uit Boetsja bleken diverse burgers op straat te zijn doodgeschoten. | Maca Vojtech Darvi / CTK

Een Russische rechtbank heeft Wikimedia Foundation, de stichting achter online encyclopedie Wikipedia, een boete van 2 miljoen roebel (bijna 25 duizend euro) opgelegd voor een reeks artikelen omtrent de Russische oorlog in Oekraïne en vermeende Russische oorlogsmisdaden. "Desinformatie", stelde de rechtbank gisteren. Laatste wijziging: 1 maart 2023, 13:33

Wikimedia laat de stukken ongemoeid. De stichting bestudeert de uitspraak nog en beslist later over een mogelijk beroep, meldt Reuters.

Eind vorig jaar kreeg Wikimedia ook al een boete opgelegd onder nieuwe strikte regels hoe over de oorlog bericht mag worden - onder meer door het woord oorlog te vermijden en enkel te spreken over een ‘speciale militaire operatie’.

In november volgde opnieuw een boete. Dat ging toen om 5 miljoen roebel en betrof artikelen die handelen over vermeende Russische oorlogsmisdaden, zoals het bombardement van een schuilkelder onder een theater in Marioepol en executies van burgers in Boetsja, aan het begin van de oorlog.

Tegenover technologisite Ars Technica stelt Wikimedia dat de nieuwe boetes vallen onder een beroepsprocedure tegen de eerder opgelegde boetes. De stichting onderneemt daarom geen nieuwe juridische stappen, tot daar een uitspraak over ligt.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.